Mně se zdá, že jsem se zeptal trochu blbě, takže by mně nevadilo eventuální opravení otázky, abych se naučil, jak se do takový otázky správně položit. Neměl by to bejt problém, jelikož o co mně v otázce šlo, bych skoro pochopil i já…
Má třeba ještě někdo nějaký nápad, jak efektivně nadrtit, nakrájet
či nasekat různé flákoty v krátkém čase a co nejméně se u toho
nadřít?
Za druhé, nikdo mi otázku neopravil, což je mi divné.
Zajímavá 0 před 2860 dny |
Sledovat
Nahlásit
|
Ten co máme doma, tak děla dost úzké kousky a je ještě made in Czechoslovakia. Možná se prodávají nástavce, ale asi záleží na typu toho mlejnku a asi to bude spíš u těch novějších. Myslím, že v obraze by mohli býti zdejší řezníci z povolání či ti co pracují v uzeninách a na jatkách. Třeba by pak poradili konkrétní možnosti. Teoreticky by mohla jít i vyrobit šajba či si nějakou vykoumat doma alá kutil Tim.
0 Nominace Nahlásit |
Doma jsme do mlýnku měli něco jako:
http://prislusenstvi-ke-kuchynskym-robotum.heureka.cz/rossler-22-sajba/
Jen ty kovové části byli ještě užší, ty 3 ramena co drží střed byli
ve tvaru 3 asi 4mm tlustých hranolků. Mám pocit, že si to táta nechal
vyfrézovat pro plnění střívek (vlastně jen proto aby to drželo šnek
v ose)
0 Nominace Nahlásit |
Jestli ti to pomůže – největší, co jsem videl, mělo 4 díry na
průměr mlýnku…
😉
0 Nominace Nahlásit |
Záleží také jak velký mlýnek. Díry mohou být jakkoli velké, pokud se vejdou do průměru šajby.
0 Nominace Nahlásit |
Největší šajbu jsem používal pro mletí, spíše krájení syrového sádla na škvaření. Měla jen dva otvory, které zabíraly téměř celou plochu.
0 Nominace Nahlásit |
Screen dělat nebudu. Nemáš copak email nebo co ? Si udělej nějakej jednorázovej, když je tvůj tajnej.
Mimochodem – pokud to nebudeš tím mlýnkem rovnou nabíjet – nebylo
by jednodušší maso nakrájet?? Myslím nožem…
😉
gecco, ruky už fakt bolí, viz níže ;) …já to maso nemůžu krájet zas příliš nahrubobo jí to pak leží v žaludku jak kameň- ta sfiňa polyká!! ;)))
A co kuchyňský mixér/robot? Třeba by zvládl i větší kousky masa, vnitřností atd. S tím mlejkem to dá taky asi dost práce točit ne? To je pak skoro o karpály. ;) Třeba jsou už mlýnky i automatické, že to tam jen něčím posunuješ a ono si to motorkem přes břity naseká nebo přes otvory protlačí na pastu atd. Otázkou je kolik tyhle věci stojí. Asi to nebude nic levného a jestli by to mělo sloužit jen pro úpravu stravy psovi, tak to možná ani nevyužije potenciál. Třeba to používat i při jiných příležitostech i pro sebe. PS: Nejsem žádný kuchtík, řezník atd. ale i vymývání mlýnku musí být „zábava“ na dlouhé chvíle.
Klasický kuchyňský robot není zrovna na tuhle hrubou práci to nejlepší. Pokud potřebuješ něco na jemno, pak jo, ale velký kusy… těžko. A klasickej mlýnek vyčistíš snáz.
Minerz to máš recht. To by chtělo barbakana anebo myslím, že též Drap dost mele, či mlel- tvořil klobásy, nekládal a udil. Nebo Samba či Kura, ty též působily skoro jako řeznice. A tak uvidíme, jestli se kdosi nepřidá.
Co se chystáš robit s tím specialně upraveným mlýnkem? Že by nějaká kustom bažta Fanynce?
Jo, je to pro Fany. Roky jí krájím asi 4druhy masa a asi 4druhy
vnitřností, nakupuji odhadem, aby to dokupy dalo tak 8kg, ale to víš, ruka
slábne… krájet třeba jazyky není totéž, jako krájet játra… do takto
připravené masité složky přimíchám v poměru 10% rostlinné složky,
takže ještě promíchat… chjo, není to žádný med, mít doma dravce. Ale
aby nedošlo k nedorozumění- to nešežere hned! Zamrazím to v pytlíkách
jako žrádlo tak na 2měsíce ;)
Tady jsi mi napsal, cituji- Zkusil bych jí dát o půl osmý něco nového.
Pozměnit jí trošku večeři. Něco co se pomaleji tráví, aby neměla pocit
na zvracení. Ono když člověk 12 hodin nejí, tak mu také může být na
zvracení i když v sobě nic moc nemá. „
Myslíš, že v našem případě je zapotřebí pozměňovat
žrádelníček?
Takže- Na podíl masa 10% podílu rostlinného. Maso se samozřelmě obměňuje
každej nákup, což v praxi znamená, že cca co 5–7 týdnů jí do směsi
kupuji jiná masa a jiné vnitřnosti, aby jí nechybělo zhola nic. Co se
týká podílů rostlinného, tak tam se to skládá z ovoce, zeleniny,
vhodného "koření“ a bylin, a různý vhodný trávy, což samozřejmě se
taky s přípravou žrádla obměňuje, jak složením, tak i poměrem.
Poradíš, co si myslíš? Ptal ses, tak soráč ;)))
Tak to je správný přístup! Děláš pro ní hodně. Zkus třeba vysledovat jestli to zvracení nemá třeba vždy když dostane něco určitého den předtím, ale tos tam nepsal, takže to asi nic. Jen přemýšlím na hlas. Jídlo bych jí tam dal třeba na třikrát i když vím, že je jak vysavač. Tak až vysaje co má, tak pauza chvíli a pak zase. Možná třeba na dvakrát stačí ať tím neztrávíš příliš času třeba zbytečně. Ono víš kde je někdy problém? Já třeba zeleninu a ovoce bych rád jedl víc, ale mě to hůře tráví a někdy taky bleju i ze zdravýho jídla a tak jím to z čeho nebleju i když to třeba není vyloženě zdravé. Pes to může mít podobné. Hele myslím si, že to časem vychytáš a Fany bude v cajku. ;)
Fany má 3,6kg. Její fotr se účastní soutěží a musí mít 2,7kg, tak hovoří předpis. Tím říkám- ne, že by si Faňule nedopřávala ;). Pokud takový pes má dostat 125g žrádla denně, můžu jí dát 5× denně, ale musí to dohromady dát tu gramáž. Což u nás neplatí, „bo dobrotky“! S dobrotama navíc jí tám určitě tak 150, ne-li někdy víc. Největší dobrota je však pro ni její žrádlo. Doufal jsem, že mi spíše nějak potvrdíš či vyvrátíš tu stravu, pokud tomu aselpoň min. rozumíš. Jestli něco nechýbí v součástech stravy, nebo tak. Jak ji krmit, vím. Na 5× jí to dávat nemůžu, to bys měl vidět ty oči, jak se olízne po 25g žrádla a pak ten výraz! To nepřeju ani největšímu nepříteli!! Za druhé jsem vypozoroval, že když dosdtane porci rozdělenou max. na dva díly, tak to si ještě říhne. Je to úžasné, jak Fany grgne a ty víš, že má „plný“ břicho. Když to ale dělím více, tak to už si nebrkne. Tak to je pro mě takový jednoznačný rys či návod, jak to dělat. Co myslíš, nechybí jí něco ve výživě? Krom výše zmiňovanýho jí tam dávám i minimum vloček nebo spíš obilných klíčků, zelený ječmen atd. v prášku, jablka, banány, kurkumu, skořici jakgdy, někdo to bez masa dá i více než deset % z dávky, co myslíš? Případné díky všem, kdo by se k tomu chtěli angažovat s názorem ;)
Mrkni sem: http://prozdravezvire.blogspot.cz/2010/02/cim-krmit-jorksirskeho-teriera-neboli.html
a sem
http://www.rambicek.estranky.cz/clanky/strava-jorksiru.html
a ještě sem
http://www.endysek.wbs.cz/Strava.html
Schválně jestli se tam něco zajímavého dozvíš. Třeba jde jen o správné kombinace či tam máš nějakou věc, která jí úplně nesedí. Teoreticky kdyby jsi jí začal dávat základ bez ničeho a třeba za týden přidal jednu věc. Uviděl bys co jí to dělá. Další týden přidat zase něco. A viděl bys výsledek. Takhle je pěkný, že jí tam dáváš zdravé věci, ale těžko předpokládat co jí z toho sedí a co ne. To posoudí fakt asi jen ta Fanynka sama či někdo kdo krmí psy podobně a různě atd. Zkus projít ty odkazy a třeba tam píšou něco víc? Otázkou také je do jaké míry je pes všežravcem?
Tak zatím bez odpovědi. Zkusím sem zavítat ještě o víkendu pokud si vzpomenu. ;)