Byla, kdysi. Ještě se vyváželo. A to, že někde v obchodě je české maso, je normální. Vepři se u nás nevytloukli úplně. Stejně jsou na tom i další komodity. Třeba cukr. Toho bylo také tolik, že se mohl vyvážet. Pak přišli soudruzi z EU a bylo po kšeftu a soběstačnosti. To jsou asi ty výhody členství v EU, abychom co nejvíc nakupovali a nic nevyráběli. Ale za co pak budeme nakupovat, když si nevytvoříme podmínky.
Upravil/a: elkon
0 Nominace Nahlásit |
Odkazuji na svoji předchozí odpověď, která vycházela z dat ČSÚ. Samozřejmě každý může (a měl by) podporovat lokání produkci, už třeba z ekologických důvodů (proč převážet maso přes půl Evropy, že!). Na druhou stranu je super, že funguje mezinárodní obchod minimálně v rámci EU. Proč bychom se měli snažit za každou cenu pěstovat rajčata, nebo Poláci spoléhat na vlastní chmel?
Ještě doplňuji: proč myslíte, že je tam uvedeno, že je to česká produkce? Protože o lokální zdroje mají lidé zájem, ne aby to dráždilo staromilce. Jinak to tam nemuselo být uvedeno vůbec …
Zdroj: https://www.odpovedi.cz/otazky/v-kterych-potravinach-je-cr-sobestacna-a-v-cem-je-zavisla-na-dovozu
Upravil/a: Pepa25
2Kdo udělil odpovědi palec? Mc Merkurion, Schluker
před 1686 dny
|
0 Nominace Nahlásit |
Ne nejsme a dlouho nebudeme. Stavy vepřového klesly ve srovnání s rokem
1989 zhruba o 80%, u hovězího je to obdobné a v rostlinné výrobě snad
ještě horší. Jakmile nám EU přiškrtí dovoz potravin, teprve poznáme co
je to nedostatek jídla.
1988 byl stav skotu v ČR 3,5 milionu kusů, prasat 4,5 milionu kusů.
V roce 2018 stav skotu 1,3 milionu, prasat 1,3 milionu. Hlavním důvodem
poklesu stavů jsou nařízení EU, aby byl umožněn dovoz ze západu
Produkovalo se tehdy 11–12 milionů tun obilí a dnes ubohých 5–6 milionů.
Větší polovina tohoto obilí se přehnala přes živočišnou výrobu pro
produkci veškerého masa, vajec a mléka. Nebylo to potřeba dovážet
z Německa, Francie, Polska, Maďarska a odjinud podle příkazů EU
Upravil/a: Drap
0 Nominace Nahlásit |
Není. Zhruba polovina vepřového pochází z dovozu.
To, že v řeznictví mají maso naše, moc neznamená. Většina vepřového
se spotřebuje ve výrobě uzenin a lahůdek, hotových jídel, konzerv,
v restauracích atd.
Zdroj: https://www.zemedelec.cz/import-veproveho-masa-do-cr-stale-roste-sobestacnost-klesa/
Upravil/a: dubraro
0 Nominace Nahlásit |
elkon: EU nám díky celní unii dává možnost vyrábět a vyvážet to, co umíme levněji a lépe. Ano, díky otevřenému trhu u nás třeba postupně zkrachovali skoro všechny papírny – Finové nebo Rakušané prostě dokážou papír ve velkém vyrobit levněji.