Naše rodina má starý, ale i tak poměrně výkonný počítač. Funguje na něm dobře internet a staré RPG hry a staré strategie.
Aktuálně má paměť ve výši 300 GB. Bylo by žádoucí navýšit paměť našeho počítače o 2 TB? Rádi bychom tam měli dost prostoru pro ukládání fotografií, filmů a jiných dat.
zdroj obrázku: pixabay.com – blickpixel
Zajímavá 0 před 2276 dny |
Sledovat
Nahlásit
|
1 – Interný HDD 300GB bohato stačí pre bežného užívateľa.
2 – Náročný užívateľ si v počítači necháva len pracovný software
a dáta ukladá na externé úložiská. Tento spôsob je výhodný aj
k samotnej ochrane dát, ktoré sú väčšinou cennejšie než samotný
počítač.
Pre externé úložisko dát môžte použiť prípojné prenosné hardisky
potrebných veľkostí pre rôzne typy dát. Napríklad na filmy a videá
zaberajúce väčší úložný priestor použite napríklad 1–4TB usb3
(usb-C) HDD, na bežnú grafiku a fotografie vám postačí 1–2TB a na e-knihy
a textové dáta väčšinou stačí 1–2TB
dodatok:
Virtuálna pamäť RAM 1TB to je cca využiteľných 950GB, dnes sa predávajú
priemerné notebooky s RAM 8GB, takže si to skúste spočítať.
Externý úložný priestor, po dobre mienej pripomienke aliendrona, naozaj pre prevažnú väčšinu bežných užívateľov stačí možno aj drobček s 500GB – 1TB na uloženie všetkých zálohovaných dát. Užívateľom, ktorá boli postihnutí šokom po prečítaní mojich skromných úložiskových parametrov sa úprimne ospravedlňujem za neúmyselnú újmu na ich duševnom zdraví. Ale ako povedal Galileo „a predsa sa točí“ skromne dodávam, nie som jediná, kto má takto trošku väčšie množstvo uložených dát.
Upravil/a: led
0 Nominace Nahlásit |
Muehehe… Tak vylepšení „virtuální paměti“ se ti zachtělo? To půjde dost těžko (pokud tím nemyslíš swapák), protože virtuální paměť je VIRTUÁLNÍ, nikoliv fyzická. U swapáku to jednoduše jde nastavit nebo jeho velikost ponechat řízení systému (u widlí), u tučnejch swap oddíl (velikost) nastavuješ při instalaci. ;) :D
Lepší je se bavit třeba o diskovém prostoru, dále by bylo vhodné uvést ROZHRANÍ disku (z kapacity toho moc nevyčteš, u starého kompu klidně můžeš mít desku s řadičem ATA 133 a pak by ti byly dnešní SATA disky tak akorát na 2 věci ;) :D)
Jinak >>>
https://www.czc.cz/seagate-barracuda-2tb/197468/produkt
Jsou lacinější, ale pomalejší > http://www.itage.cz/zbozi/id-823923_TOSHIBA_HDD_E300_2TB_SATA_III_5700_rpm_64MB_cache_35_BULK__HDWA120UZSVA
0 Nominace Nahlásit |
Jak píše led, 300 GB pro práci stačí. Je zbytečné mít v bedně trvale roztočený druhý disk. Další data je bezpečnější i ekonomičtější ukládat externě. 1GB na HDD stojí 0,8–1,2 Kč. Externích disků se prodává nepřeberné množství. Pro domácí použití kup 3,5" s externím napájením. Za úvahu stojí rámeček se sadou starších disků. které se dají koupit za hubičku.
0 Nominace Nahlásit |
Souhlasím s předchozími odpověďmi.
HDD s 300 GB bohatě stačí na běh systému
i na běžnou práci.
Citlivá data bych ukládala na dva různé externí disky.
Data, která nijak citlivá nejsou, by mohlo stačit ukládat
na jeden disk a do cloudu.
2Kdo udělil odpovědi palec? Rokio, aliendrone
před 2276 dny
|
0 Nominace Nahlásit |
UTFG. Jen si vybrat. CZC, Alza, Mironet… Výběr je pestrý, tak to tu jen tak asi nikdo vypisovat nebude.
Upravil/a: Edison
0 Nominace Nahlásit |
led >>> Vy mě DĚSÍTE!! 1–2 TB označit jako „pro většinu DOSTAČUJÍCÍ“ (na text a e-knihy) – normálně mne přepadl pocit méněcennosti!! :D :D :D
Já syslím kdejakou bejkárnu, ale pokud jde jen o čisté texty a e-knihy (ne nějaké obtloustlé pdf), jsem si jist, že do konce života vystačím s jediným GB! ;) :D :D
A co mají fotky společného s čistým textem? Každopádně – to je jako porovnávat letadlo a ponorku. ;) :D
BTW – on RAW formát ještě dnes někdo používá při ukládání/archivaci v době bezztrátových kompresí?) ;) :D
To je jen příklad, kdy se velká úložiště hoděj.
Ukládá. (Nejen) já prostě zdrojáky nevyhazuju. A nejde o kompresi, ale
JPG i v bezztrátové podobě je již prakticky neupravitelný.
Prepáčte vážený aliendrone, ale vychádzam z časti svojej skromnej zbierky archívnych dát za roky svojej práce s počítačmi a to odstraňujem nepotrebné, že som trochu pozabudla, že jestvujú aj mimozemšťania, ktorí na skladovanie využívajú celé hviezdokopy. Inak máte pravdu, množstvo dát je lepšie mať uložené nie v nejakých zastaralích dokumentových formátoch, ale práve v „obtloustlých“ pdf, ktoré sú prenositeľné aj do rôznych operačných systémov na rozdiel od nejakých doc, docx, rtf a podobne, ktoré veľakrát novší software ani nerozlúšti. Po skúsenostiach s nevyhnutnými katastrofami niektoré dôležité dáta sú duplikované v rôznych diskoch, čo napríklad využíva aj množstvo zálohovacích software a hardware. Kedysi sa to skladovalo v skriniach na stovkách CD a DVD diskov a čuduj sa svete aj magnetofonových páskoch a „deravých papierov“
:) JJ, neschopenka na děrném štítku – to byla VYMOŽENOST! Nic z ní nešlo přečíst! :D :D (Nebo si to pletu a byly to recepty? OMG – že by na mě útočil ten Němec, co mi pořád schovává věci? ;) :D :D)
Náhodou – pištění magnetofonu k SUPERMEGA computeru Atari 800, křížový šroubováček na nastavování výšky hlavy, později i Turbo 2000… ještě mi řekněte, že nostalgicky nevzpomínáte a potajmu nezamačkáváte slzu v koutku oka!! ;) :D :D
Nemačkám slzu, ale občas pohladím staré Atari 800XL, alebo malinké ZX81 (moja, naozaj moja, prvá počítačová hračka)
aliendrone, máte pravdu " VIRTUÁLNÍ paměť je SOUBOR (zvaný odkládací,
jinak též „swap“) Ten se nedokupuje. ;) Asi jste měla na mysli OPERAČNÍ
paměť." Preto som písala RAM. Viem že „swapovanie“ je priebežné
ukladanie spracovávaných dát na disk, kde veľkosť tohto pracovného
odkladacieho priestoru je v nastavení Windows.
Ale pre ľahšie pochopenie laikov som o RAM písala ako o virtuálnej
pamäti.
Tsss.. Já tu mám připravenou 2TB flashku… 😁 Jen ještě nakoupit ty SSD… 😁 Jinak u pomalýho compu bych se zvětšování swapu snažil spíše vyhnout. To je lepčí navýšit RAM. Mě to na služebáku zabralo.
USB 3 u staršího stroje nepředpokládám. To by se už vyplatil nějaký menší NAS po ETH, na síti.
Bedy | 1528 | |
Michal Kole | 1199 | |
led | 1156 | |
Hlada | 1131 | |
mosoj | 1124 | |
gecco | 904 | |
www | 828 | |
badisko | 817 | |
cochee | 814 | |
Dochy | 725 |
Software |
Hardware |