Dobrý den. Mám dotaz: asi v roce 2002 jsme si vzaly půjčku u spořitelny, přestaly jsme ji platit. Poslední urgence přišla v roce 2007 a od té doby nic. Měly jsme na to ručitelku která si teď potřebuje vyřídit úver. Dotaz zní. Je půjčka už promlčená když se 8 let nikdo neozval a ani dopis nepřišel ani nám ani ručitelce a může ručitelka zažádat o výmaz z regystru dlužníků? Děkuji za odpověď.
ohodnoťte nejlepší odpověď symbolem palce
Zajímavá 0 před 3273 dny |
Sledovat
Nahlásit
|
K dotazu – těžko říct, záleží na formulaci smlouvy a na tom, jaké kroky (ne)podnikla ČS a.s…
Nejjednodušší bude, když ručitelka (nebo ty) požádáte o výpis
z registru – http://www.cbcb.cz/cz/sluzby-klientskeho-centra-1404041426.html
, cena je 100,– (do 30 dnů) nebo 200,– (´na počkání´), případně +
poštovné…
😉
0 Nominace Nahlásit |
gecco má pravdu, z dostupných informací skutečně nelze nic tvrdit na 100 %.
Jen si dovolím popsat samotnou podstatu promlčení. Uplynutí promlčecí doby automaticky neznamená zánik závazkového vztahu; nárok z něj se však stává podmíněným. V podstatě to znamená, že pokud by Vás spořitelna žalovala, máte možnost vznést námitku promlčení, tím se závazek stane nevymahatelným. Pokud však námitku nevznesete, soud k ní z úřední povinnosti nepřihlíží (ani nemůže, i kdyby chtěl, nesmí poučovat účastníky o hmotněprávních záležitostech) a jakmile nabude rozhodnutí právní moci, máte lidově řečeno smůlu.
0 Nominace Nahlásit |
Promlčecí lhůta dluhu činí ze zákona 3 roky, pokud se smluvní strany nedohodly jinak.
0 Nominace Nahlásit |
Podle mne je mnohem pravděpodobnější,
že věřitel půjčku přeprodal někomu, komu
se podařilo včas získat exekuční titul a teď
vyčkává na nárůst úroku.
Do dvou let můžete Vy nebo ručitelka očekávat exekuci…
Žádný „regYstr“ neexistuje.
0
před 3272 dny
|
0 Nominace Nahlásit |
Jinak všem děkuji velice za odpovědi, byli užitečné. Jen by mě ještě zajímalo než půjdu za právníkem, jak dokázat že je to promlčené tak abych měla papír v ruce když spořitelna se bude bránit. Děkuji.
Postačí Vám tvrdit, že spořitelna žádný krok vedoucí k pozastavení nebo přerušení běhu promlčecí doby (nepřišla žádná výzva k zaplacení apod.). Poté bude na spořitelně, aby dokázala, že to není pravda (např. doručenkou).
Nebojte se, ivzez se v tomto případě mýlí (což je lidské), i v případě, kdy by svoji pohledávku za Vámi postoupila, není možné, abyste nevěděla o tom, že má někdo vůči Vám exekuční titul. Ten je vázán na právní moc a vykonatelnost rozhodnutí (rozsudek soudu, platební rozkaz, rozhodčí nález…). Tyto vlastnosti však mohou nastoupit až po splnění některých skutečností – mimo jiné doručení 😉
ivzez a vím že se registr píše z měkkým i, vám se nikdy nestalo že se překlepnete když píšete rychle? A registr bohužel existuje, říká vám něco třeba solus. A za dva roky že můžeme očekávat exekuci? To asi nééé… v pondělí jdu za právníkem a budu to řešit.
ivzez ptala jsem se na to v té spořitelně a nikomu to právě neprodali, jen to nemohli najít protože je to prý u nich ukončené ale nikdo jiný to nemá.