UPOZORNĚNÍ: Předem se omlouvám, že jsem použil možná sprosté slovo. Ptám se, protože nevím, jestli je to vulgární, nebo jen neslušné slovo a jiný způsob mě nenapadl, jak to zjistit.
Zadal jsem tohle slovo do abz slovníku a tam mi to ukázalo, že to znamená sakra, což není sprosté slovo. Zeptal jsem se na toto slovo mamky a ta si také není stoprocentně jistá, jestli je to vulgarismus, nebo jen nevhodné slovo.
A co myslíte vy? Myslíte si, že to přímo vulgarismus (argot), nebo je to jen neslušné slovo?
Zajímavá 1Pro koho je otázka zajímavá? annas před 2609 dny |
Sledovat
Nahlásit
|
Kurňa je tzv. zástupné slovo za vulgární výraz, jemuž je podobné v němčině slovo, které má ale jiný význam – Die Kurve. Používat vulgrání výrazy byl hřích, takže záměnou hlásek se klení zmírnilo. Takže vzniklo slovo v obecné češtině, tedy nespisovné, dá se říct, že je to eufemismus, zjemnění.
U nás je to zaklení, někdy i místo kurňa se používá kurnik, jindy i i kurnik šopa.
Původní vulgární je velmi starý, vznikl ze stč. kur(opt)va slepice od
běhavý pták, v češtině běhna, děvka.
Původ jsem vysvětlovala v odkazu
https://www.odpovedi.cz/otazky/kde-ma-slovo-kurva-puvod
Upravil/a: annas
5Kdo udělil odpovědi palec? Drap, briketka10, Mc Merkurion, Lamalam, Rokio
před 2609 dny
|
1 NominaceKdo udělil odpovědi nominaci?Drap Nahlásit |
… hele, kurňa není od „ku*vy“, ale od „kurník“, já to vím moc dobře nadávky mám všechny v merku, je to jako do Prčic (to je ale od prd*ele, oni totiž Prčice, dokuď sme tam všechny neposlali, byla opravdu pr*el), ale nadávka, aby měla smysl, musí bejt jadrná …
0
před 2605 dny
|
0 Nominace Nahlásit |
U otázky nebylo diskutováno.
Nový příspěvekannas | 5913 | |
Drap | 4603 | |
led | 2997 | |
Kepler | 2836 | |
marci1 | 2238 | |
zjentek | 1643 | |
ivzez | 1445 | |