Mohl by mi prosím někdo poradit co navařit na týdenní dovolenou do Chorvatska?Aby to přežilo cestu a vydrželo dlouho v lednici?Klasicky to vypadá na bretaňské fazole, rizoto, špagety ale tím moje nápady skončily…
ohodnoťte nejlepší odpověď symbolem palce
Zajímavá 3Pro koho je otázka zajímavá? Berušinka, hanulka11, anonym před 4941 dny |
Sledovat
Nahlásit
|
Zásadně tedy na dovolenou jídlo nevozím. Dovolená se má prožít se
vším všudy, tedy i ochutnat místní dobroty a ne sebou vozit jídlo ,
které jíme doma.
To je neřest čechů.Je to děs ,když jsem na dovolené a někde
z apartmánů smrdí polévka z pytlíku. No je to naše „vizitka“.
Promiňte, že jsem takto reagovala, myslím, že ty peníze co za to doma dáte
, tak v Chorvatsku vás jídlo vyjde na stejno a nemusíte mít strach jak a
kde ho uchovat.
0 Nominace Nahlásit |
Dá se buď maso sama zavařit,nebo dražší varianta vepř.-hov. ve vlastní šťávě.Naložené maso zamrazit pořádně zabalit do mražených náplní a v lednici převoz přežije v klidu.Dají se tak vést sýry i uzenina-suchá.Naložených balíčků masa klidně víc.A s sebou těstoviny,rýži a klidně i brambory.I když zeleninu a ovoce je lepší si koupit tam někde na trhu nebo i v marketu.
0 Nominace Nahlásit |
Vozíme sebou hotová – doma dělaná jídla, která uvařím a
zasterilizuji, bez problémů vydrží nějakých 10 dní, možná i více
(i když se nesní, tak zpět do Čech).
Skladuji je ale raděli v chladu.
Játrová omáčka
roštěnky
maso ve smetanové omáčce
maso (kuř.nebo vepř.plátky) zapečené s houbami
omáčka na špagety z mletého masa
kuřecí plátky na bylinkách
rajská
Vše navařím tak 3 dny před dovolenou, dám do sklenic, sterilizuji a uložím do chladu. Sebou přibalím rýži, bram.kaši v prášku, těstoviny – a tam už je příprava dílem chvilky.
Na cestu pak zamrazíme balík vody v petkách, do rohu v kufru auta nasteleme deky na pláž, petky, jídlo – a utěsníme zase dekami, ručníky, povlečením… Bez problémů lze takto přepravovat i máslo, jogurty pro děti, ovoce a zeleninu, uzeniny… I v horkém létě to vydrží dobře 2 dny studené. Obrovská výhoda je, že po dojezdu na místo vše rozeberete, deky budou možná trochu navlhlé od rosících se lahví s ledem, ale tam rychle uschnou. Pak se vše sní a vypije – a zpátky nevlečete žádnou obří lednici, ale máte v kufru polovinu věcí 🙂
0 Nominace Nahlásit |
Jestli jste „knedlíkoví“, tohle je taky možnost: udělejte si těsto
jako na ovocný kynutý knedlíky (nesmí být ale vyloženě sladké, spíš
chuťově neutrální). Nedávejte do nich žádnou náplň. Uvařit v páře a
zamrazit. Na místě pak jen stačí krátce napařit a dají se dělat nasladko
i naslano: tvaroh + cukr + máslo, mák, improvizovaná omáčka
z rozmixovaného ovoce, příp. jen tak polít jogurtem nebo rozředěným
džemem.
Slaná varianta: po napaření knedlík „rozpárnout“ vidličkou a naplnit
třeba masem z konzervy, nebo polít osmaženou cibulkou,..Jde z toho udělat
i klasický knedlík s vajíčkem. Jsou to trošku nouzovky, ale my už tak
přežili několik dovolených a nijak zvlášť jsme nestrádali (ani po
gurmánské stránce :)
Jestli budete mít možnost používat na dovolené troubu, nadělejte si doma a zmrazte hromadu pizza korpusů – pak stačí jen dle chuti posypat zeleninou, salámem, sýrem, sušeným ovocem atd a upéct. Za 20 minut je hotovo.
Dobrý je ještě kuskus – ohromně nabobtná, taky jde nasladko i naslano, dá se jíst teplý i studený, takže se jen tak neomrzí.
Poslední, co mě tak ještě napadá, je nakoupit nějaký ten polotovar – instatní kukuřičnou kaši nebo bramborové těsto v prášku. Dá se z toho uklohnit spousta různých jídel, za chvilku máte uvařeno.
0 Nominace Nahlásit |
U otázky nebylo diskutováno.
Nový příspěvek