Avatar uživatele
Katusa

Jídlo na dovolenou

Mohl by mi prosím někdo poradit co navařit na týdenní dovolenou do Chorvatska?Aby to přežilo cestu a vydrželo dlouho v lednici?Klasicky to vypadá na bretaňské fazole, rizoto, špagety ale tím moje nápady skončily…

Uzamčená otázka

ohodnoťte nejlepší odpověď symbolem palce

Zajímavá 3Pro koho je otázka zajímavá? Berušinka, hanulka11, anonym před 4972 dny Sledovat Nahlásit



Nejlepší odpověď
Avatar uživatele
hanulka11

Zásadně tedy na dovolenou jídlo nevozím. Dovolená se má prožít se vším všudy, tedy i ochutnat místní dobroty a ne sebou vozit jídlo , které jíme doma.
To je neřest čechů.Je to děs ,když jsem na dovolené a někde z apartmánů smrdí polévka z pytlíku. No je to naše „vizitka“.
Promiňte, že jsem takto reagovala, myslím, že ty peníze co za to doma dáte , tak v Chorvatsku vás jídlo vyjde na stejno a nemusíte mít strach jak a kde ho uchovat.

0 Nominace Nahlásit

Další odpovědi
Avatar uživatele
hanjimka

Dá se buď maso sama zavařit,nebo dražší varianta vepř.-hov. ve vlastní šťávě.Naložené maso zamrazit pořádně zabalit do mražených náplní a v lednici převoz přežije v klidu.Dají se tak vést sýry i uzenina-suchá.Naložených balíčků masa klidně víc.A s sebou těstoviny,rýži a klidně i brambory.I když zeleninu a ovoce je lepší si koupit tam někde na trhu nebo i v marketu.

0 Nominace Nahlásit


Avatar uživatele
Deli

Vozíme sebou hotová – doma dělaná jídla, která uvařím a zasterilizuji, bez problémů vydrží nějakých 10 dní, možná i více (i když se nesní, tak zpět do Čech).
Skladuji je ale raděli v chladu.

Játrová omáčka
roštěnky
maso ve smetanové omáčce
maso (kuř.nebo vepř.plátky) zapečené s houbami
omáčka na špagety z mletého masa
kuřecí plátky na bylinkách
rajská

Vše navařím tak 3 dny před dovolenou, dám do sklenic, sterilizuji a uložím do chladu. Sebou přibalím rýži, bram.kaši v prášku, těstoviny – a tam už je příprava dílem chvilky.

Na cestu pak zamrazíme balík vody v petkách, do rohu v kufru auta nasteleme deky na pláž, petky, jídlo – a utěsníme zase dekami, ručníky, povlečením… Bez problémů lze takto přepravovat i máslo, jogurty pro děti, ovoce a zeleninu, uzeniny… I v horkém létě to vydrží dobře 2 dny studené. Obrovská výhoda je, že po dojezdu na místo vše rozeberete, deky budou možná trochu navlhlé od rosících se lahví s ledem, ale tam rychle uschnou. Pak se vše sní a vypije – a zpátky nevlečete žádnou obří lednici, ale máte v kufru polovinu věcí 🙂

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
anonym

Klasický obalovaný řízek s sebou.:-)

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
barnajka

Jestli jste „knedlíkoví“, tohle je taky možnost: udělejte si těsto jako na ovocný kynutý knedlíky (nesmí být ale vyloženě sladké, spíš chuťově neutrální). Nedávejte do nich žádnou náplň. Uvařit v páře a zamrazit. Na místě pak jen stačí krátce napařit a dají se dělat nasladko i naslano: tvaroh + cukr + máslo, mák, improvizovaná omáčka z rozmixovaného ovoce, příp. jen tak polít jogurtem nebo rozředěným džemem.
Slaná varianta: po napaření knedlík „rozpárnout“ vidličkou a naplnit třeba masem z konzervy, nebo polít osmaženou cibulkou,..Jde z toho udělat i klasický knedlík s vajíčkem. Jsou to trošku nouzovky, ale my už tak přežili několik dovolených a nijak zvlášť jsme nestrádali (ani po gurmánské stránce :)

Jestli budete mít možnost používat na dovolené troubu, nadělejte si doma a zmrazte hromadu pizza korpusů – pak stačí jen dle chuti posypat zeleninou, salámem, sýrem, sušeným ovocem atd a upéct. Za 20 minut je hotovo.

Dobrý je ještě kuskus – ohromně nabobtná, taky jde nasladko i naslano, dá se jíst teplý i studený, takže se jen tak neomrzí.

Poslední, co mě tak ještě napadá, je nakoupit nějaký ten polotovar – instatní kukuřičnou kaši nebo bramborové těsto v prášku. Dá se z toho uklohnit spousta různých jídel, za chvilku máte uvařeno.

0 Nominace Nahlásit


Diskuze k otázce

U otázky nebylo diskutováno.

Nový příspěvek