A Vy se snad domníváte, že Židé v USA , Rakousku, Německu a
v Izraeli to ví?
Otázka je zbytečná, nesmyslná, k ničemu.......
Někdy není žádoucí, příliš „špekulovat o nesmrtelnosti chrousta“ a
vybíra(t/vymýšlet/nadhazovat „téma“. :)
2Kdo udělil odpovědi palec? Drap, cappuccino
před 488 dny
|
0 Nominace Nahlásit |
Kdo je Žid / žid, nebo přesněji: Israelita? 🤷🏽♀️
Tradičně je to ten, kdo I. se narodil židovské matce nebo II. dokončil konversi k judaismu podle orthodoxního, ultraorthodoxního či karaitského rithu; takto na to (až na výjimky) nahlíží také Stát Israel stran práva návratu.
Jasně, pokud někdo dokončí některou zvýše popsaných konversí, pak ano, pak to, asi, je na dlouho, ne-li opravdu na celý život. Ovšem pokud se někdo narodí židovské matce, není to žádná zásluha a takový člověk může být naprosto a komplexně sekularisovaný.
Víra není jakkoli racionální, naopak, víra se s racionalitou naprosto rozchází, takže, pokud o sobě nějaký halachický Israelita „ví“, že je Levita, nebo Kohen, je to – objektivně vzato – pouze domněnka. A nic jiného ani pro halachické Israelity není podstatné: Kohen je určen ke službě v jerusalemském chrámu, Levita k vedlejším službám v jerusalemském chrámu. A jinak je kmenová příslušnost, z religiosního hlediska, naprosto a dokonale nepodstatná.
Takže: je-li Kohen či Levita, a zároveň je religiosní, „ví“ to. V opačném případě to může „vědět“, nějak jako od předků, ale asi je mu to naprosto a dokonale jedno. 😃
Upravil/a: Filip84
0 Nominace Nahlásit |
michalds: Zdravím, prosím přestaňte „útočit“ na uživatelku da ny, zde jsme na slušném webu a ona vám nic neudělala. Děkuji.
Savier: Pokud by sis přečetl její odpověď, pakj by jsi zjistil, že jako první zaútočila ona.
Ani jedno 😉
Ano, nikdo mne nenutí. Jen jsem svobodně sdělila svůj názor. Slušnou
formou.
To, že se ti nelíbí, je tvůj „problém"
Sám jistě uznáš, že relevantní odpovědi se nedočkáš. Neexistuje.
Svatá pravda 😉
Zapšklá/nepřátelská také nejsem…. (humor a chytré lidi mám
v oblibě)
Za všechno můžou matky
Ženy, které byly schopné mít děti po čtyřicátém roce, měly
čtyřikrát vyšší šanci dožít se vysokého věku (i 100 let a více) a
ženy, které porodily děti ve věku 35 let a více, měly jedenapůlkrát
větší pravděpodobnost, že budou žít do stovky!
https://www.vlasta.cz/clanek/kdy-prijde-menopauza-nova-studie-tvrdi-ze-zacatek-souvisi-s-geny-vasi-matky-20250525.html
Ale to nehrozí, „předpověď“ o konci mám jinou :)
annas | 5913 | |
Drap | 4602 | |
led | 2997 | |
Kepler | 2836 | |
marci1 | 2238 | |
zjentek | 1643 | |
ivzez | 1445 | |
quentos | 1420 | |
aliendrone | 1413 | |
elkon | 1296 |
Divadlo |
Etiketa |