Kdekoli. Ve všech supermarketech, v domácích potřebách a podobně. Na kuchyňské nože velice dobře poslouží i brousek na kosu, Kamenný schod, nebo dno od keramického hrnce. Lze použít téměř cokoli, třeba in plochý kámen který najdeš někde u potoka, nebo u řeky.
0 Nominace Nahlásit |
Např. v Alza.cz mají brousky.
Zdroj: https://www.alza.cz/sport/outdoorove-brousky-na-noze/18864696.htm
0 Nominace Nahlásit |
Mně se nejlépe osvědčil plochý brousek s rozměry 50×150×17 mm. Z každé strany má brusný kámen jiné zrnitosti. Výborný je i na nabroušení nože do hoblíku. Koupil jsem ho v železářství. Ještě si pamatuji lákání zákazníků prodejci na trhu sloganem: karborundum brousek, za korunu kousek
Upravil/a: paul1
0
před 2054 dny
|
0 Nominace Nahlásit |
Rozhodně si nejprve něco o broušení nožů něco přečíst. Systémů jsou spousty, podle náročnosti na kvalitu, ale také podle pracnosti. Za normálních okolností celkem dobře poradí v nožířstvích.
0
před 2053 dny
|
0 Nominace Nahlásit |
Drap, podávat desinformace není hezké 🙂 brousek na kosu poslouží, ale ne dobře. Kamenný schod a plochý kámen z potoka/řeky poslouží pouze v případě, že je absolutně plochý a hladký, v opačném případě jsou oba k broušení venkoncem nevhodné. Daleko nejvhodnější by bylo říct, že vhodný brousek je jen asi 1/10 úspěšného broušení – ve zbytku jde o správnou techniku broušení.
Co máš proti brousku na kosu?
OK, nebrousím klasickým brouskem na kosu, ten pokud si pamatuju býval
jemnější a možná tvrdší, koupil jsem záchvatu nouze něco co podobně
vypadalo, ale je to o hodně hrubší ale slouží dobře.
O hrubost nejde, hrubost volíme podle stupně devastace ostří, tedy i hrubší zrnitost se hodí. Karborundový brousek je ale úzký a má současně (nový) ostré hrany, takže sebemenší mechanická nepřesnost při broušení nože má za následek otupování již nabroušeného ostří o hranu brousku.
S tím „kosovým“ jedu nože naplocho (na plochu brousku, nikoli na bok). A přestože se to některým brusičům nelíbí, já se naučil brousit „po ostří“ a na výsledek si zatím nikdo neztěžoval. V tomto směru je podle mně i minimální šance ostří zničit o hranku. Proti otřepům střídám strany a broušení končím s častějším sřídáním a malým tlakem.