chtěl bych se zeptat teď přes zimu jsem byl na ÚP ale našel jsem si brigádu, pracuji na Dohodu o pracovní činnosti a měsíčně budu vydělávat okolo 6 tisíc tak jsem byl z ÚP vyřazen, Teď za leden ale bude má první výplata někde okolo jen 1500kč – 2000kč díky tomu, že jsem nastoupil až později a nevím jak to bude s zdravotním pojištěním zda-li mám požádat zaměstnavatele jestli se mi bude automaticky strhávat nebo budu muset jít na pojišťovnu a být samoplátce…nevím si rady a potřeboval bych poradit co dál, předem Děkuji za každou radu.
Zajímavá 2Pro koho je otázka zajímavá? ivzez, gagaga před 3935 dny |
Sledovat
Nahlásit
|
Automaticky se to bere, pokud je to práce na plný úvazek. Podle mě byla chyba nechávat se vyřadit z ÚP. Pokud ti přímo neřekl, že ti to bude hradit, tak si to budeš muset platit sám. Můžeš zvážit přihlásit se znovu na ÚP pokud tě sami nevyřadili. V tom případě by jsi si musel počkat ještě půl roku.
Nejlíp uděláš, když se zeptáš zaměstnavatele, aby jsi si byl jistý jestli máš konat další kroky.
0 Nominace Nahlásit |
Dohoda o provedení práce – DPP
Dohoda o provedení práce – sociální a zdravotní pojištění
Pracovníci na dohodu o provedení práce nejsou nemocensky pojištění – dohoda nezakládá účast na nemocenském pojištění zaměstnanců, tudíž se neodvádí pojistné na sociální zabezpečení.
Dohoda o provedení práce taktéž nezakládá účast na zdravotním pojištění, neodvádí se zdravotní pojištění (pozor – musí být odváděno pojistné alespoň v minimální výši v rámci jiného pracovně právního vztahu, pokud nejde o osobu, za kterou platí pojištění stát, toto však není problém zaměstnavatele uzavírajícího DPP).
Od ledna 2012 však tato podmínka platí pouze u DPP, u kterých vyplacená měsíční částka nepřekročí 10 000,– Kč. Z dohod nad 10 000 korun měsíčně musí zaměstnanec či zaměstnavatel odvádět sociální a zdravotní pojištění. Pozor! Jedná se o částku, která bude skutečně zúčtována, nikoli o částku, kterou předpokládá smlouva. Zaměstnavatel bude v těchto případech podávat oznámení o nástupu do zaměstnání OSSZ zpětně, tedy v měsíci následujícím po měsíci, ve kterém účast na pojištění vznikla. U těchto zaměstnanců navíc přibyla povinnost rozvrhnout pracovní dobu (pro případ pracovní neschopnosti) a také vydat po skončení pracovního poměru potvrzení o zaměstnání.
zdroj: ipodnikatel.cz
0 Nominace Nahlásit |
U otázky nebylo diskutováno.
Nový příspěvek