Podle článku v odkazu až v/po roce 1989, ale já jsem tyto domněnky zaregistrovala asi v polovině 60. let a myslím si, že vznikly ještě dříve.
Zajímavá 6Pro koho je otázka zajímavá? annas, dudu, johana 56, Kepler, Rokio, Edison před 2225 dny |
Sledovat
Nahlásit
|
" Tomáš Masaryk byl synem rakouského císaře Františka Josefa, tvrdí autor knihy Císařův prezident David Glockner. Oživuje tím staré pochybnosti o původu prvního československého prezidenta. Již na přelomu 19. a 20. století, v době tzv. hilsneriády, se objevily spekulace, že skutečným otcem TGM byl hodonínský židovský statkář Nathan Redlich.
Ke stejným závěrům jako Glockner dospěl již v roce 1994 filozof a
religionista Otakar A. Funda. Ve vídeňském archivu si měl možnost
prostudovat řadu dokumentů týkajících se TGM i císaře Františka
Josefa.„
Zdroj: https://www.lidovky.cz/lide/masaryk-tajny-levobocek-rakouskeho-cisare.A150811_192504_ln_nazory_ELE
–
"Například Otakar Funda své hypotézy o Masarykově otcovství zveřejnil
již před dvaceti lety. “
Informace je z 5. 11. 2016
Jiří Gruša ve své knize „Beneš jako Rakušan“ tvrdil, že tato legenda prý koluje mezi českou veřejností již od vzniku republiky. Ve skutečnosti se zrodila až po roce 1989 v souvislosti s trendem bulvarizace historie a historické publicistiky, kdy se někteří autoři snažili vyhledávat senzace za každou cenu.
Nejprve se zrodila fantastická konstrukce, že by to tak mohlo být, a teprve až poté se pro ni začaly hledat důkazy. Samozřejmě pouze nepřímé.
Všude plno článků,, našla jsem i v anglickém zdroje informace až po r. 1989.
Jedině Jiří Gruša se zmiňuje, že se informace objevila hned, když se Masaryk tal prezidentem. Takže je možné, že se informace předávaly ústně , v době . svět. války možná utichly a pak se oživily.
Ale nejvíce se šířily po r. 1989.
https://www.odpovedi.cz/otazky/byl-tomas-garique-masaryk-levobocek-cisare-franze-josefa
V odkazu na kroniku také není zmínka., když se informace objevila. Jeden odkaz je nefunkční, ale vycházel z kroniky.
Upravil/a: annas
0 Nominace Nahlásit |
Otázka nemá žádné další odpovědi.
U otázky nebylo diskutováno.
Nový příspěvekannas | 5913 | |
Drap | 4603 | |
led | 2997 | |
Kepler | 2836 | |
marci1 | 2238 | |
zjentek | 1643 | |
ivzez | 1445 | |
quentos | 1420 | |