… kytarista musí při skládání myslet i na bubny a složí celej zvuk, kromě zpěvu, sám? Je písnička prací třeba pěti lidí nebo udělá jeden hudebník svojí část a ostatní jenom podle ní udělaj bubny, basu atd?
Já se zkusim zeptat jinak, ikdyž jsem původní dotaz už zapomněl. Když někdo složí kytarovou část písničky, tak ještě neni vyhráno a musí se složit bubnová část? Bubnová část automaticky nevyplívá z kytarový části?
Zajímavá 0 před 2553 dny |
Sledovat
Nahlásit
|
U každé skladby a u každé kapely to může být jinak. Nejsou stanovena žádná pravidla. Může ji složit celou, text i celou hudbu i člověk, který ji potom nehraje ani nezpívá.
0 Nominace Nahlásit |
Má-li píseň k něčemu vypadat (být k poslouchání),
měl by aranžmá udělat aranžér.
0 Nominace Nahlásit |
upřesnění je pěkné, ale stejně platí, že na skládání hudby NEEXISTUJE ŽÁDNÝ MUSTR. Kytarista může být schopný zahrnout do svých představ i bicí, nebo (pokud toho není schopný) se toho musí ujmout někdo jiný. Jinak part bicích opravdu nevyplývá z kytarového, nicméně určité stylové konvence můžou být celkem určující pro výsledek. Když by skladatel psal skladbu pro dechovku, tak tam prostě bude už předem zřejmé, jak budou bicí znít.
Upravil/a: xxx3
0 Nominace Nahlásit |
O rozepsání partů jednotlivých nástrojů se stará kapelník, nebo je to kolektivním dílem členů, nebo si na to najmou aranžéra. V každé kapele je to jinak.
0 Nominace Nahlásit |
Podle mně písnička vzniká tak, že někdo přijde s nápadem – to je námět. Textař podle toho udělá text a někdo melodii k tomu (pokud tedy nějaká je) – to je scénář. Autoři tomu dají svou představu – to je režie. No a muzikanti to zahrají se svou vlastní invencí – to je produkce. Většinou ale do toho kecá každý, a tak je z toho děsivé kolektivní dílo. Nejjednodušší je všechno kompletně (vyjma textu) obšlehnout z úspěšného zahraničního hitu.
0
před 2555 dny
|
0 Nominace Nahlásit |
Autoři jsou zpravidla skladatel a textař. Pokud skladatel nerozepíše jednotlivé party, tak si je v malých kapelách jednotliví hudebníci vytvoří sami. U větších orchestrů je rozepisuje aranžér. Party pro jednotlivé nástroje se nemusí zvlášť skládat. Vyplývají z obecných zásad harmonie.
Upravil/a: Hlada
0
před 2553 dny
|
0 Nominace Nahlásit |
U otázky nebylo diskutováno.
Nový příspěvek