číšník mi dá ochutnat a já ho odmítnu, co s ním potom udělá?
Naúčtuje mi ho? Jeto všechno jen divadlo, nebo ho opravdu můžu
odmítnout?
ohodnoťte nejlepší odpověď symbolem palce
Zajímavá 2Pro koho je otázka zajímavá? mojitek, orestez před 4300 dny |
Sledovat
Nahlásit
|
Nemůže Vám ho naúčtovat:Poté, co vám číšník přinese láhev vína, by vám měl ještě před jeho otevřením ukázat vinětu. Tak se ujistíte, že se jedná o vámi vybranou odrůdu a ročník. Pak vám do sklenice nalije malé množství vína, abyste mohli posoudit jeho barvu, chuť a následně jej schválit.
Je zvykem, že číšník položí korkovou zátku na váš stůl tak, abyste mohli vidět, jestli není plesnivá či vyschlá. Plíseň na zátce může znamenat, že je víno příliš staré. Suchý korek nám může napovědět, že víno nebylo správně uskladněno.
Další krok je velmi důležitý. Nemějte strach odmítnout víno, pokud jeho chuť opravdu nenaplnila vaše očekávání. Obzvláště v případě, pokud se za víno chystáte zaplatit nemalou sumu.
Mějte však na paměti, že červená vína je vhodné po otevření nejprve nechat „prodýchat“, jinými slovy, ponechat před konzumací na chvíli otevřená. Tím získají lepší chuť.
Ujistěte se, že je vaše víno servírováno při správné teplotě.
Největší chyba, které se dopouštějí mnohé restaurace, je, že všechny druhy bílých vín automaticky umísťují do nádob s ledem. Všechna vína by měla být před podáváním vychlazená na správnou teplotu. Ponecháme-li bílé víno v nádobě s ledem, bude příliš studené.
V případě, že vás bude během večera obsluhovat sommelier, je vhodné mu nechat spropitné ve výši mezi 10 až 20 procenty ceny vína.
Zdroj: internet
4 NominaceKdo udělil odpovědi nominaci?anonym, beer, anonym, quentos Nahlásit |
ad jami, konečně po 8 hod. od vložení otázky někdo vložil osvětu pro neznalé a tápající -. máš zaslouženou nominaci!
Nicméně doplním pro úplnost.
Víno se objednává z vinného lístku konkrétní značka, případně
ročník.
Ochutnávka tudíž není jako na trhu, kde si teprve zákazník vybírá
náhodnými degustacemi neznámý tovar.
Servírování vína je obřad, jenž má svá pravidla i racionální detaily.
(K té korkové zátce – nejprve k ní číšník přivoní, zda nevykazuje
příznaky nekvality skladování a pokládá nikoliv jen na stůl, ale na
ubrousek.
Před naléváním je třeba znovu opatrně otevřít hrdlo láhve ubrouskem. Poté číšník odlije trochu vína osobě, která jej objednala. Host se ochutnáním ubezpečí, že je VÍNO SPRÁVNĚ VYCHLAZENO A NEOBJEVUJÍ SE V JEHO CHUTI ŽÁDNÉ VADY ZPŮSOBENÉ NAPŘ. ŠPATNÝM USKLADNĚNÍM VÍNA. Když je host s vínem spokojený, dá pokyn číšníkovi, aby obsloužil ostatní hosty u stolu. Nalévá jim podle pravidel z pravé strany. Na konec dolije pohár tomu, kdo pohár ochutnával. Ten by měl ovšem nejlépe vzorek vína nejdříve dopít, aby mohl číšník nalévat do prázdné skleničky.
Další, viz odkaz ve zdroji:
(P.S. Z některých otázek čiší ostudná absence kulturního povědomí a
etikety, kdy mají namyšlení, ale prázdní kindrmanažeři a jupíci mezery
ve vzdělání hraničící s kuturním barbarstvím až primitivismem.
Zřejmě ani netuší, jaký význam má zkřížený příbor na talíři,
stejně jako většina dnešních nevyučených servírek a číšníků).
Doplňuji:
ad mojitek – souhlas s tvým upřesněním.
Leč lze se důvodně domnívat, že drtivá většina zdejších tazatelů ani
nepřijde do styku se sommelierem (spíše v opravdu luxusních podnicích),
takže jim zkušenější rady mohou připadat poněkud exoticky.
(P.S. Jinak se správně píše se 2 „m“ – viz odkazy):
http://slovnik-cizich-slov.abz.cz/web.php/hledat?cizi_slovo=sommelier&typ_hledani=prefix
http://cs.wikipedia.org/wiki/Sommelier
Zdroj: http://www.vino-vitis.cz/vino/vino-informace/vino-podavani.html
Upravil/a: anonym
2 NominaceKdo udělil odpovědi nominaci?anonym, www Nahlásit |
ano, klidně ho můžete odmítnout, k tomu ta ochutnávka slouží… hlavně u drahých vín.
škoda: víno za 120 korun? vy jste dlouho nebyl v restauraci, že?? u nás stojí nejlevnější sklenička vína (2 dc) 165 kč… sommelier rozumí vínu mnohem víc než si myslíte, proto je také sommelier… v každé správné restauraci vám obsluha dokáže poradit nejlepší značku vína, kterou nabízejí, správně víno naservírovat a všechno kolem toho
0 Nominace Nahlásit |
jen opravím několik nepřesností : bílá vína se nedávají do nádoby
na led( pouze sekty šampaňské).Bílá i červená vína se dávají do
nádoby která pouze udržuje teplotu.
Nechat červené víno provětrat-ano- ale jen u kvalitních a starých
vín(viz.dekantování/dekantovací
nádoba).U normálních,např.přívlastkových č.vín za cenu
např.200–400,– které dostanete běžně v restauraci se toto
nedělá,toto víno to nevyžaduje.Jinak co se korku týče,tak obsluha korek
kontroluje -i čichem.Spropitné (dýško)je na uvážení každého
jednotlivce,ale spravidla se pohybuje okolo 10%-tedy pokud je zkazník
spokojen.Ale nevidím důvod proč zrovna somelierovi který víno jen přinese
a otevře nechávat víc.
Doplňuji:
Dr.Axl : „mm“ máš pravdu.Já vím,jen mi přišlo zbytečný to sem házet
🙂 Na specializovaným webu píšu vše jak se psát má,samozřejmě.Ty
odborné rady stejně TADY nikdo neocení. Oceňují se ty,které jsou vloženy
jako první-(zkušenost z mnoha odpovědí ZDE na tomhle webu).Takže to je
prašť jako uhoď 🙂
Upravil/a: mojitek
0 Nominace Nahlásit |
Chce prodat nějaké víno za 120 korun. Je samozřejmostí nechat na ochutnání, jestli ano nebo ne. Za to ochutnání se neplatí. Nebo se mravy mění? Vždyť tu otevřenou flašku stejně prodají, tak co. Víno je zboží kterému rozumí konzument a ne prodavač.
0
před 4300 dny
|
0 Nominace Nahlásit |
U otázky nebylo diskutováno.
Nový příspěvekannas | 5913 | |
Drap | 4655 | |
led | 3008 | |
Kepler | 2836 | |
marci1 | 2243 | |
zjentek | 1665 | |
ivzez | 1445 | |
aliendrone | 1431 | |
quentos | 1425 | |
elkon | 1340 |
Divadlo |
Etiketa |
Kulturní akce |
Literatura |
Náboženství |
Ostatní kultura a společnost |
Historie |