Významným architektonickým rysem Tikalu je výška chrámových pyramid, které jsou nejvyššími stavbami v mayské oblasti. Chrám I dosahuje výšky 47,2 metru, chrám II 43,6 metru, chrám III 53,3 metru, chrám IV 69,8 metru a chrám V 57,3 metru.
Kulturní středisko pokrývalo plochu 2,5 čtverečních kilometrů. V centru bylo velké náměstí, které na západní a východní straně ohraničovaly chrámy pyramidového tvaru (Pyramida I – chrám obřího jaguára a Pyramida II) a na severu akropolis.
Největší pyramida je IV (známý také jako chrám dvouhlavého hada,) je vysoká kolem 70 m – zdroje se různí. Na málokterou pyramidu se dá vystoupat po kamenných, původních schodech. Většina z nich má vedle sebe dřevěné, často velmi strmé schodiště, trochu vratké, takže nic pro slabší povahy. Ale výhled z vrcholku pyramidy je úchvatný a skoro nic se mu nevyrovná..
Nikde jsem u těchto pyramid nenašla početr schodů. Jen poznámku, že se Mayové řidíli číslem 365. U pyramidy Chichén Itzá je uvedeno, že má 4 schodiště x 91 schodů + 1 nahoře).
Všechny stavby Mayů, byly postaveny podle mayského kalendáře. Ten diktoval přesný počet schodů a teras, každý kámen má nějaký vztah ke kalendáři. A všechny stavby musely být dokončeny do dvaapadesáti let. To bylo magické číslo starých Mayů, určené jejich kalendářem.
0 Nominace Nahlásit |
První, některé mezi nimi a poslední. Když to chceš vědět přesně,
tak mi pošli penize na účet a já tak osobně poletím a spočítám to.
Není to v nějakém vyhledávači náhodou?
0
před 3881 dny
|
0 Nominace Nahlásit |
U otázky nebylo diskutováno.
Nový příspěvek