Ahoj. Mám možnost koupit vozidlo, které je v tech. průkazu napsané na pána (prodejce). Ten se mi však mezi řeči svěřil, že je v rozvodovém řízení a chce toto vozidlo prodat, aby se mohl s manželkou vypořádat. Má otázka zní, je možné, aby prodal toto vozidlo bez vědomí monželky? (Já samozřejmě nemůžu znát jeho rodinné poměry, jestli auto nabyl před manželstvím, v něm, jestli má přemanželskou smlouvu…) Mám trvat na tom, aby v kupní smlouvě byli jako prodávající zastoupení oba? Nerad bych něco koupil a za pár dní bych byl tahán po soudech a přišel bych jak o peníze tak o auto. Děkuji za odpověď
ohodnoťte nejlepší odpověď symbolem palce
Zajímavá 2Pro koho je otázka zajímavá? dědapetr, anonym před 4842 dny |
Sledovat
Nahlásit
|
Pan je majitel , tak on ho musi prodat a nebudete z toho mit zadne problemy. Kdyby vam o tom nerekl , tak to take nevite a nemusite se obavat. Nekdo prodava auto , aby si mohl zaplatit sve dluhy a take by jste je neplatil za nej pak vy. Neco jineho je , kdyz auta prepisuji na rodinne prislusniky , nebo nekoho znameho. To je pak jako " ucelove " , ale tohohle bych se nebala. -iv-
0 Nominace Nahlásit |
Záležitosti rodinných poměrů tě nemusí zajímat.Záležitost vyrovnání a nebo oznámení jeho manželce je pro tebe bezpředmětné.Kupuješ vozidlo od majitele vozidla a to je podstatné.
0 Nominace Nahlásit |
Rozhodně trvejte na tom, aby smlouvu zároveň podepsala manželka nebo vám dala písemné prohlášení, že auto nepatří do společného jmění manželů. V §21 odst.1 je sice stanoveno, že manžel je oprávněn zastupovat druhého manžela v jeho běžných záležitostech, vzhledem k ceně auta ale nemusí jít o běžnou záležitost. Je pravděpodobné, že se pán nechce férově s manželkou vyrovnat a smlouva bude prohlášena za neplatnou.
0 Nominace Nahlásit |
Manželé jsou zástupní a je úplně jedno, kdo je napsán jako majitel. Pokud je auto pořízeno za doby manželství je to SJM. Prodat auto tedy může kterýkoliv z manželů. Automaticky se předpokládá, že s tím druhý z manželů souhlasí, pokud ne, pak si to musí vyřídit soukromě doma. Není zvykem, kromě nemovitostí a půjček, aby byl na jiných smlouvách podpis obou manželů.
0
před 4839 dny
|
0 Nominace Nahlásit |
U otázky nebylo diskutováno.
Nový příspěvek