Jsem filmový barbar. V pubertě jsem několik let televizi úplně odmítal – raději jsem si četl a poslouchal muziku, čemuž dávám přednost dodnes – a tím pádem mám v tomto odvětví kultury stále velké mezery. (Např. „Kolju“ jsem poprvé viděl teprve letos; když onehdá dostal Oscara, nebyl jsem na něj asi ještě dostatečně „dozrálý“.) Kde začít? Díky.
Zajímavá 5Pro koho je otázka zajímavá? annas, iceT, marci1, independent, Roppel před 2597 dny |
Sledovat
Nahlásit
|
Pokud jsi filmem nepolíbený, je nutné začínat zlehka a opatrně. Pro začátek bych doporučil Kameňák.
0 Nominace Nahlásit |
Klasika bude -
Postřižiny,
Vrchní prchni,
Marečku, podejte mi pero,
Pelíšky,
Slavnosti sněženek,
Jáchyme, hoď ho do stroje,
a seriál
Chalupáří + první řada Nemocnice na kraji města.
a vše, kde hrál Vlasta Burian.
Upravil/a: quentos
0 Nominace Nahlásit |
Z těch starších bych přidal:
Z pozdější doby:
0 Nominace Nahlásit |
Rozhodně bych se poohlédla spíše po starších filmech z 60. let min. století. Ty byly opravdu vynikající, byly „o něčem“ a divák si z jejich zhlédnutí „něco“ odnesl. 🙂
0 Nominace Nahlásit |
Tam kde informace chybí nebo nebyly dodávány po dobu několika desítek let, je obtížné a hlavně nezdravé se snažit je získat ve velmi krátké době několika dnů, týdnů, ale je to úkol na celý život. Denně maximálně 3 – 4 hodiny, podle možností. A co sledovat? Filmy pro pamětníky, dále díla Svěráka, Škvoreckého, Hrabala apod. Filmy od režisérů – Frič, Vávra, Menzel. Po nějaké době se budete orientovat a najdete si své programy.
0 Nominace Nahlásit |
Tak tady mám jasno. To nej z českého filmu vzniklo v 60. letech,
přesněji řečeno vzniklo tam toho nejvíc. Nebudu psát konkrétní filmy,
ale režiséry:
Vláčil, Forman, Menzel, Chytilová, Herz, Zeman (animované), Švankmajer,
Kachyňa a omlouvám se těm, které jsem vynechal.
Co se týče zahraničních, doporučil bych za se be Kubricka, Gilliama,
Coppolu, Leoneho, Lynche, Lumeta, Hitchcocka, Tarantina, Scotta, Spielberga,
Hanekeho, Mijazakiho (animované) Eastwooda, Stona........a pak rozhodně
Tarkovského.....ale to je hodně originální a ne pro každého.
0 Nominace Nahlásit |
Ostře sledované vlaky
Starci na chmelu
Rozmarné léto
Markéta Lazarová
Svatby pana Voka
Balada pro banditu
Z ČT se mi líbily střípky z dějin.
0 Nominace Nahlásit |
Základní? Tak to je jasný, je to- návštěvnící, pak všechno s rumburakem, chobotnice z patra, létající čestmír, možná pan tau, všechny filmy s Tomášem holým, tři mědvědi s cibulkou a možná přijde i kouzelník. A majka z guruňu (to ještě byli Slovácí naši).
0
před 2597 dny
|
0 Nominace Nahlásit |
Emefej: od něj jsem po chvíli znechuceně odešel. Jedná se o trapný slepenec starých rádobyvtipů… asi bych začal něčím hlubším…
To nebude snadné, česká tvorba se skládá v podstatě výhradně z tupých komedií pro důchodce a mizerně natočených dramat z doby komunismu.
Co je a není „základní vzdělání“ ve filmu – to zavisí jen a pouze na tvém věku a vzdělání. Věci vyjmenované v odpovědích jsou v podstatě pro střední třídu ve věku mezi 40 a 80. Pokud do téhle skupiny nepatříš, bude ti tohle vzdělání asi k ničemu.
No právě, nechápu :{O> holt šli po tom, co si žádá většina…
Za Tvůj seznam díky, z něj jsem viděl akorát Tajemný hrad v Karpatech
(kdysi dávno) a Dědictví. Se zbytkem mám co dohánět – zha dlouhých
zminích večerů :{)>