Odpoveď byla označena jako užitečná
Broušení nástrojů všeobecně je umění.
Většina to dělá špatně a nezná vrcholové úhly, neumí podbroušení
náběžné hrany. Každý druh vrtáku potřebuje jiné vrcholové úhly.
Kupoval jsem raději nové, než jsem přišel na to, že dobré vrtáky jsou
drahé.
Nyní vrtáky do 3 mm neostřím, kupuji nové. Nad tři mm ostřím na
speciální brusce s vlastním motorem od Lidla, lepší je ta novější
s diamantovým ostřicím kotoučem. Lze brousit vrtáky i s vidiovými (SK)
plátky !! , V poslední době jsem si zvykl na tento přípravek ke stolní
kotoučové brusce. Bohatě stačí. Pro vidiové vrtáky se musí vyměnit
kotouč. Nedávno jsem se zde ptal na jeho barvu .
Jsou i dokonalejší přípravky ale podstatně dražší. Kutilovi se
většinou nevyplatí.
Doplňuji:
Větší umění je naostřit nůžky. Jak to kdo děláte. Já to vzdal a
nechávám si je ostřit ( ty kvalitní). Obyčejné vyhodím a
koupím nové.
Upravil/a: mosoj
1 NominaceKdo udělil odpovědi nominaci?orwell Nahlásit |
to se dřív zlomí než ztupí.
místo vrtáků na takový malý průměry používám „zubařské
frézky“
0 Nominace Nahlásit |
Ručně, na pomaloběžné brusce a lapovacím kotouči, tak malé průměry
ani není potřeba chladit…
😉
Špičku vrtáku zarovnám na ´kolmo´ a teprve pak nabrousím vrcholové
úhly, podbroušení pak ručně pilníčkem…
___
No – ale vzhledem k tomu, že tak malé vrtáky skoro nepoužívám, raději
si prostě koupím nové – broušení tohodle je děsná drbačka.
😉
0 Nominace Nahlásit |
jsem strojař, takže podle voka. a vrtá vždy tak jak má, hlavní je ho neohřát aby nezměk,pak už nic nevyvrtá, a čím slabší vrták tím rychleji se dá vyhřát.
Pravda je, že se tyto malé vrtáčky často lámou, ale při opatrném
zacházení a vrtání pouze do desek s plošnými spoji vydrží dost dlouho a
vyplatí se je naostřit. Kvalitnější vrtáček o průměru 1mm jsem koupil
za 40,– Kč, což se mi zdá docela dost. Za mlada jsem to dělal ručně na
brusce s jemným kotoučem. O kvalitě nebudu raději mluvit, ale bylo znát,
že je to po naostření lepší. Dnes s těmito „očami“ už nelze. Je
též pravdou, že se práci tohoto druhu už moc nevěnuji (spíše jen
výjimečně), takže mě to zase až tolik netrápí. Co si vzpomínám, tak
z mých bývalých spolupracovníků dokázal opravdu dobře ostřit vrtáky
pouze jeden (tj. asi 1 z 20).
Co se týká těch nůžek (mosoj), taky si je občas nechávám ostřit
u jednoho živnostníka, ale viděl jsem jednou na vlastní oči svého
někdejšího šéfa provádět to pilníkem na nůžkách (dl. asi 20cm)
upnutých ve svěráku a opravdu potom stříhaly! Jednou jsem to sám zkusil,
ale pak už jsem to nikdy neudělal. Na síti jsem objevil toto:
Rady pro broušení nůžek
http://www.brusirnanastroju.cz/brusirnanastroju/eshop/16-1-Rady-pro-Vas/182-2-Ostreni-nuzek