Avatar uživatele
orwell

Kutilové, jak brousíte vrtáky a jak se vám to daří?

Mám na mysli spirálové vrtáky do kovu, speciálně malého průměru (tak cca 0,8mm až 1,5mm).

Uzamčená otázka

ohodnoťte nejlepší odpověď symbolem palce

Zajímavá 0 před 3480 dny Sledovat Nahlásit



Nejlepší odpověď
Avatar uživatele
mosoj

Odpoveď byla označena jako užitečná

Broušení nástrojů všeobecně je umění.
Většina to dělá špatně a nezná vrcholové úhly, neumí podbroušení náběžné hrany. Každý druh vrtáku potřebuje jiné vrcholové úhly.
Kupoval jsem raději nové, než jsem přišel na to, že dobré vrtáky jsou drahé.
Nyní vrtáky do 3 mm neostřím, kupuji nové. Nad tři mm ostřím na speciální brusce s vlastním motorem od Lidla, lepší je ta novější s diamantovým ostřicím kotoučem. Lze brousit vrtáky i s vidiovými (SK) plátky !! , V poslední době jsem si zvykl na tento přípravek ke stolní kotoučové brusce. Bohatě stačí. Pro vidiové vrtáky se musí vyměnit kotouč. Nedávno jsem se zde ptal na jeho barvu .

http://www.ku­til.eu/cs/eshop/e­lektricke-naradi/brusky/os­tricky/pripra­vek-na-ostreni-vrtaku-elko-ov-1.html

Jsou i dokonalejší přípravky ale podstatně dražší. Kutilovi se většinou nevyplatí.
Doplňuji:
Větší umění je naostřit nůžky. Jak to kdo děláte. Já to vzdal a nechávám si je ostřit ( ty kvalitní). Obyčejné vyhodím a koupím nové.

Upravil/a: mosoj

1 NominaceKdo udělil odpovědi nominaci?orwell Nahlásit

Další odpovědi
Avatar uživatele
jáára

to se dřív zlomí než ztupí.
místo vrtáků na takový malý průměry používám „zubařské frézky“

0 Nominace Nahlásit


Avatar uživatele
gecco

Ručně, na pomaloběžné brusce a lapovacím kotouči, tak malé průměry ani není potřeba chladit…
😉
Špičku vrtáku zarovnám na ´kolmo´ a teprve pak nabrousím vrcholové úhly, podbroušení pak ručně pilníčkem…
___
No – ale vzhledem k tomu, že tak malé vrtáky skoro nepoužívám, raději si prostě koupím nové – broušení tohodle je děsná drbačka.
😉

0 Nominace Nahlásit


Diskuze k otázce
Avatar uživatele
honza19hk

jsem strojař, takže podle voka. a vrtá vždy tak jak má, hlavní je ho neohřát aby nezměk,pak už nic nevyvrtá, a čím slabší vrták tím rychleji se dá vyhřát.

před 3472 dny Odpovědět Nahlásit
Avatar uživatele
orwell

Pravda je, že se tyto malé vrtáčky často lámou, ale při opatrném zacházení a vrtání pouze do desek s plošnými spoji vydrží dost dlouho a vyplatí se je naostřit. Kvalitnější vrtáček o průměru 1mm jsem koupil za 40,– Kč, což se mi zdá docela dost. Za mlada jsem to dělal ručně na brusce s jemným kotoučem. O kvalitě nebudu raději mluvit, ale bylo znát, že je to po naostření lepší. Dnes s těmito „očami“ už nelze. Je též pravdou, že se práci tohoto druhu už moc nevěnuji (spíše jen výjimečně), takže mě to zase až tolik netrápí. Co si vzpomínám, tak z mých bývalých spolupracovníků dokázal opravdu dobře ostřit vrtáky pouze jeden (tj. asi 1 z 20).
Co se týká těch nůžek (mosoj), taky si je občas nechávám ostřit u jednoho živnostníka, ale viděl jsem jednou na vlastní oči svého někdejšího šéfa provádět to pilníkem na nůžkách (dl. asi 20cm) upnutých ve svěráku a opravdu potom stříhaly! Jednou jsem to sám zkusil, ale pak už jsem to nikdy neudělal. Na síti jsem objevil toto:
Rady pro broušení nůžek
http://www.bru­sirnanastroju­.cz/brusirnanas­troju/eshop/16-1-Rady-pro-Vas/182-2-Ostreni-nuzek

před 3480 dny Odpovědět Nahlásit
Nový příspěvek