Zamyslel jsem se ale nenalézám odpověd. Musí člověk s delšími rukami vynaložit více síly při zvedání stejného závaží? Příklad – jeden chlap je malý a má krátké končetiny a druhý je dlouhán s dlouhými končetinami. Logicky mě napadlo, že třeba při bicepsovém zdvihu má dlouhán nevýhodu, protože když jsou jeho ruce dlouhé tak na jeho svaly(bicepsy) působí větší síla než u člověka s krátkými rukami. Snad mi rozumíte. Někdo mi zase říká, že to nemá vliv, že svalové síla je něco jiného a u tohodle se to nesmí takto brát. Já si myslím že to tak není. Nemyslím tedy zrovna jen bicepsový zdvih(to byl jen příklad). Třeba i dřepy. Člověk s dlouhými nohami to má podle mě těžší než nějaký střízlík. Nějaké rozumné vysvětlení? Děkuji
Zajímavá 1Pro koho je otázka zajímavá? bolak před 4110 dny |
Sledovat
Nahlásit
|
mechanika.
páka.
áno, potrebná sila (absolútne) napr. na zdvihnutie činky je u človeka
s dlhšími rukami väčšia.
na druhej strane, človek s dlhšími rukami/nohami má na to j prispôsobené
svalstvo, takže je možné, že (relatívne, pomerne) vynakladá
menšiu silu.
V prípade športového zápolenia s dnes robia už výskumy na úrovni genetiky, takže o rovnosti duelu v žiadnom prípade nemôže byť ani reči. (vždy je jeden zo súperov vo výhode) – z hľadiska biomechaniky je na tom výhodnejšie vyšší, ťažší atlét (vynakladá POMERNE menej energie na rovnaký afekt ako atlét útlejší), i keď výsledky (merateľné) bude mať zasa atlét útlejší lepšie (menej sily je vynaloženej efektívnejšie s ohľadom na hmotu, ktorá sa musí dať do pohybu).
0 Nominace Nahlásit |
U otázky nebylo diskutováno.
Nový příspěvekDrap | 448 | |
marci1 | 268 | |
Kepler | 220 | |
annas | 219 | |
gecco | 146 | |
Alesh | 139 | |
hanulka11 | 135 | |
led | 127 | |
mosoj | 120 | |
elkon | 119 |