Moje babička pobírá starobní důchod něco okolo 7 000 Kč a já jsem přesvědčený, že ho má vypočtený špatně, že by měla dostávat něco okolo 10 – 11 000 Kč.
Babička studovala v letech 1964–1969 vysokou školu, v letech 1969–1970 pracovala, v letech 1970–1976 byla na mateřské, v roce 1977 pracovala a od roku 78 do vzniku nároku na starobní důchod pobírala invalidní důchod.
Napracováno tedy moc let nemá, ale má tam hodně náhradní doby, jsem tedy přesvědčený, že výpočet je špatný a měla by brát více, než 7000 Kč.
Mám pravdu, nebo je výpočet ze strany ČSSZ správný? Kam se máme případně obrátit a co udělat, aby byla zjednána náprava? Díky za všechny příspěvky.
ohodnoťte nejlepší odpověď symbolem palce
Zajímavá 1Pro koho je otázka zajímavá? zzzzz před 3825 dny |
Sledovat
Nahlásit
|
Můžete se obrátit přímo na ČSSZ a požádat je o přepočítání.
Takto to spočítat nejde, je to velice složitý výpočet. Obraťte se na ně
písemně a to buď doporučeně poštou, nebo si to odneste na podatelnu a
nechejte si potvrdit převzetí.
Doplňuji:
Ještě doplním, babička by si možná mohla požádat i o nějaké soc.
dávky, třeba doplatek na bydlení.
Upravil/a: zzzzz
1 NominaceKdo udělil odpovědi nominaci?anonym Nahlásit |
Někde jsem četla, že výše starobního důchodu je stejná, jako byla u plného invalidního důchodu. Ale jestli babička pobírala jen částečný ID a nepracovala, pak starobní důchod se vypočítává složitým způsobem, obraťte se na příslušnou Českou správu sociálního zabezpečení
0 Nominace Nahlásit |
Myslím, že to bude dobře. Nicméně na definitivním výměru je napsáno
že proti tomuto výpočtu není odvolání !!
Pokud by to chtěla napadnout musela by jedině soudně. Doba pojištění byla
velmi krátká a od ní a od výše ročního výdělku se odvíjel výpočet
invalidního důchodu. Většinou bývá invalidní důchod výhodnější než
starobní. Babička si invalidní měla ponechat.
Doplňuji:
Výpočet tak složitý není. Jen je třeba znát potřebná data.
Upravil/a: mosoj
0 Nominace Nahlásit |
Opravdu netuším, proč si mysíš, že má brát naprůměrný starobní důchod (průměr u žen je nyní 10 tis.), když pracovala 3 roky, naposledy před 35 lety … Roky jsou nutná podmínka, o výši (u procentní výměry) rozhodují vyměřovací základy v letech od r. 1986. Kalkulačky jsou tady: http://www.mpsv.cz/cs/2435
0
před 3823 dny
|
0 Nominace Nahlásit |
U otázky nebylo diskutováno.
Nový příspěvek