V časopise Reader's Digest, zoolog a autor známé knihy Nahá opice
Desmond Morris o tomto problému říká:
„V pravém slova smyslu ne, ale někdy kvůli špatnému zacházení vážně
psychicky onemocní. Některá divoká zvířata můžou například v zajetí
doslova zešílet, buď pro to, že se nudí, nebo že jsou neustále na
očích.“
Duševní úzkost se u zvířat může projevit také tím, že si způsobí zranění, bezcílně se rytmicky pohybují sem a tam a vydávají monotónní zvuky – chovají se tedy podobně jako lidé ve stejné situaci. Na druhou stranu ale není známo, že by zvíře dokázalo spáchat sebevraždu; své „já“ nechápe totiž stejně, jako lidé.
Zdroj: R.D.
0 Nominace Nahlásit |
Jsem přesvědčená,že ano.Jen si vemte příklad,kdy pes,jehož páníček odejde,zemře,tak se stává,že za nějaký čas pojdou.Není to jejich psychickým zhroucením?Stesk také ovlivňuje psychiku,nejen lidskou,ale i zvířecí dušičku.
0 Nominace Nahlásit |
Určitě ano.Savci zcela jistě.
Také je zřejmě nutné neposuzovat TO lidskou optikou.Každý tvor se určitě
někdy bojí. Například. Zákl.instinky.Z těch se odvozují další
pocity.
http://www.animalrights.webz.cz/lekarske_ex.htm
Jsme docela „dárečci“ – my lidé.
A jak pravil klasik:„Člověk – to zní hrdě“.
0 Nominace Nahlásit |
Treba muj pes,kdyz jsem ho dal do utulku na hlidani,kdyz jsem byl na dovolene
v Evrope nekolik tydnu,tak shodil nekolik kilo vahy.
Pak mi rekli,ze stale chodil ve vybehu dokola.
A az jsem si ho vyzvedl,tak se mnou nekolik dni „nemluvil“.
0 Nominace Nahlásit |
Proces psychického zhroucení se používá v Indii při chovu slonů. Lovci v pralese oddělí mladého slona od stáda. Tento divoký jedinec se však k ochočení a k práci nehodí. Slon se tedy přiváže na pevno ke stromu, nedá se mu jíst a pít, bije se. Dělá se to tak dlouho, až se slon psychicky zhroutí. Pak přijde nový pán, dá mu najíst a napít, odváže jej a slon je zcela ochočený. Pak už se lehce naučí pracovní pokyny a není pro člověka nebezpečný.
0 Nominace Nahlásit |
ano, například plazy( chameleoni ) špatně snáší nové prostředí, nemají určité věci rádi..opakování těchto věcí vede až k umrtí jedince..
0 Nominace Nahlásit |
U otázky nebylo diskutováno.
Nový příspěvek