Okurka je hodně hořká, ale jinak dobrá. Nastrouhaná v zakysané smetaně se sladkou smetanou s trochou medu a soli je to vcelku příjemná snůška chuťí ;)… já jen, jestli má okurka po zhořknutí podobný složení, jako ta nezhořká a je tudíž taky zdrav. nezávadná… neví někdo?
Zajímavá 3Pro koho je otázka zajímavá? dudu, johana 56, marci1 před 2753 dny |
Sledovat
Nahlásit
|
Plodiny z čeledi tykvovitých- tedy i hořká okurka (Cucurbitaceae)
produkují řadu toxických steroidů se souhrnným názvem kukurbitaciny.
Mezi tykvovité patří například okurky, tykve, dýně, melouny nebo cukety.
Podobně jako jiné rostlinné toxiny slouží i kukurbitaciny rostlinám jako
ochrana před býložravci. Kukurbitaciny jsou jednak výrazně hořké, čímž
mnoho býložravců odradí, jednak způsobují průjmy a některé z nich
mají i další toxické účinky. Tyto toxiny se koncentrují převážně
v okolí stopek. Během mnoha tisíciletí šlechtění se zemědělcům
podařilo snížit hladiny většiny toxických látek natolik, že většinou
nepředstavují vážnější nebezpečí. Čas od času však dojde
nešťastnou kombinací mnoha faktorů (zvolená odrůda, stres jako sucho,
horko, škůdci) ke zvýšení koncentrace toxinů nad bezpečnou hranici a pak
může dojít i k otravám, v některých případech i hromadným. 🙂
Více ve zdroji: http://www.ueb.cas.cz/cs/content/cuketa-zabijak
Upravil/a: marci1
0 Nominace Nahlásit |
Otázka nemá žádné další odpovědi.
U otázky nebylo diskutováno.
Nový příspěvekDrap | 1703 | |
annas | 1347 | |
Kepler | 1091 | |
hanulka11 | 984 | |
marci1 | 916 | |
iceT | 628 | |
da ny | 606 | |
zjentek | 573 | |
quentos | 538 | |
briketka10 | 493 |
Vaření a recepty |
Restaurace |
Nápoje |
Vegetariáni |
Ostatní jídlo a vaření |