Avatar uživatele
zjentek

Může se jíst hořká okurka?

Okurka je hodně hořká, ale jinak dobrá. Nastrouhaná v zakysané smetaně se sladkou smetanou s trochou medu a soli je to vcelku příjemná snůška chuťí ;)… já jen, jestli má okurka po zhořknutí podobný složení, jako ta nezhořká a je tudíž taky zdrav. nezávadná… neví někdo?

Zajímavá 3Pro koho je otázka zajímavá? dudu, johana 56, marci1 před 2753 dny Sledovat Nahlásit



Nejlepší odpověď
Avatar uživatele
marci1

Plodiny z čeledi tykvovitých- tedy i hořká okurka (Cucurbitaceae) produkují řadu toxických steroidů se souhrnným názvem kukurbitaciny.
Mezi tykvovité patří například okurky, tykve, dýně, melouny nebo cukety. Podobně jako jiné rostlinné toxiny slouží i kukurbitaciny rostlinám jako ochrana před býložravci. Kukurbitaciny jsou jednak výrazně hořké, čímž mnoho býložravců odradí, jednak způsobují průjmy a některé z nich mají i další toxické účinky. Tyto toxiny se koncentrují převážně v okolí stopek. Během mnoha tisíciletí šlechtění se zemědělcům podařilo snížit hladiny většiny toxických látek natolik, že většinou nepředstavují vážnější nebezpečí. Čas od času však dojde nešťastnou kombinací mnoha faktorů (zvolená odrůda, stres jako sucho, horko, škůdci) ke zvýšení koncentrace toxinů nad bezpečnou hranici a pak může dojít i k otravám, v některých případech i hromadným. 🙂
Více ve zdroji: http://www.ueb­.cas.cz/cs/con­tent/cuketa-zabijak

Upravil/a: marci1

0 Nominace Nahlásit

Otázka nemá žádné další odpovědi.



Diskuze k otázce

U otázky nebylo diskutováno.

Nový příspěvek