Avatar uživatele
Babedee

Můžu kyselinu octovou 4% nahradit za kyselinu octovou 98% při přípravě pokrmů?

Mohli byste při přípravě pokrmů (např. k okyselení buřtů nebo tlačenky s cibulí) použít místo 4% roztoku kyseliny octové (zředěného octa) přímo 98% kyselinu octovou (laboratorní)? Prosím o zdůůvodnění odpovědi proč eno nebo ne. Děkuji 🙂

Uzamčená otázka

ohodnoťte nejlepší odpověď symbolem palce

Zajímavá 0 před 4200 dny Sledovat Nahlásit



Nejlepší odpověď
Avatar uživatele
quentos

Určitě ne! Všechny kyseliny jsou silné žíraviny, a ač kyselina octová je obecně slabou kyselinou, 98% už je velmi koncentrovaný roztok. Riskujete minimálně rozleptání sliznic a další zdravotní potíže, ne-li život.

Zdroj: http://cs.wiki­pedia.org/wiki/%C5%BD%C3­%ADravina

0 Nominace Nahlásit

Další odpovědi
Avatar uživatele
beer

Nemůžeš, vždyť je to žíravina !!
Doplňuji:
Ale přece není problém nařetit ji na těch 4–8%..

Upravil/a: beer

0 Nominace Nahlásit


Avatar uživatele
anonym

Za prvé – kupuji ocet 8 %. Složení je: pitná voda, ocet kvasný lihový a barvivo E150c.
Je to ocet vyráběný pro potravinářské účely.
Za druhé – neměla bych odvahu použít chemikálii vyráběnou pro laboratorní účely a chemický průmysl.
Je to možná hloupý předsudek, ale pro takové inovace rozhodně nejsem.

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
Funna

pokud ji rozředíš tak, aby z ní vznikl 4% roztok tak jo..ale je to blbina, používat věci určené pro laboratoř, když litr obyčejného octa stojí 15Kč…

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
tomas.k

Laboratorní nemusí být úplně čistá, třeba je tam trochu dalších látek, které není radno konzumovat… já bych byl v tomhle případě konzervativní.

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
anonym

Ve 30tých letech minulého století hospodyňky ředily běžný ocet pro kuchyňskou přípravu pokrmů kyselinou citronovou. Říkalo se tomu moderní způsob. Protože ocet býval vždy škodlivý.

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
Emefej

Po patřičném naředěni ano. Po různých laboratořích se pohybuji několik desítek let a už jsem to zažil. Pouze dodávám, že koncentrovaná octovka velmi dobře hoří, tak na ni pozor.

0 Nominace Nahlásit


Diskuze k otázce

U otázky nebylo diskutováno.

Nový příspěvek