Avatar uživatele
Džanička

Můžu prodávat marcipánové figurky?? Nebudu na to potřebovat nějakou schválenou místnost?

Poradíte mi??
Doplňuji:
Ještě s zeptám:

Chtěla bych péct dorty, jak sladké, ale i slané, to je salámové, s majonézou apod.. můžu je dělat v jedné výrobně, nebo na to musím mít dvě místnosti, jednu pekařskou a cukrářskou a druhou lahůdkářskou, nebo musím ještě tu pekařskou a cukrářskou rozdělit?? Tak, že bych měla ty místnosti na výrobu tři?? Máte to někdo také tak, ptám se proto, abych věděla jak to chodí.. Díky.. (Případně další otázky v diskusi)

Uzamčená otázka

ohodnoťte nejlepší odpověď symbolem palce

Zajímavá 1Pro koho je otázka zajímavá? hanulka11 před 4666 dny Sledovat Nahlásit



Nejlepší odpověď
Avatar uživatele
anonym

Jedná se potravinový produkt,takže na živnostenském vám poradí,co budete potřebovat.Na­víc,představa marcipánu u nás je pomněkud zcestná,marcipán jsou pouze rozmělněné oloupané mandle s práškovým cukrem,slepované případně bílkem.Pravý marcipán se má rozválet -tedy ty mandle- na mramorové desce.Mám to ve staré kuchařce a sama vyrábím hříbečky pouze na vánoce,z pravého marcipánu a hlavičky dobarvuji přidaným kakaem. :D

0 Nominace Nahlásit

Další odpovědi
Avatar uživatele
anonym

Zajděte se poinformovat na OHS dříve, než se do něčeho pustíte. Potravinářská výroba se řídí přísnými předpisy a zákony. Nebude se jednat jen o jednu místnost, ale o celkové uspořádání Vaší „výrobny“. Bude třeba mít v pořádku sociální zázemí a skladovací prostory. Ve výrobně budete muset mít přívod teplé i studené vody. Také bude hygienu zajímat materiál podlahy, obklady zdí atd., atd. Na to první jednání si nakreslete plánek, jak Vaše předpokládaná provozovna vypadá a o něm potom jednejte s úředníkem, který se Vás ujme.
Také je třeba počítat s tím, že Vám budou do této výrobny chodit pravidelně kontroly.
Rozhodně Vás tím nemíním od Vašeho záměru odradit. Připravte se na to, že teď Vás čeká dost nepříjemné období, kdy budete muset vše vyřídit a „uštvat úředního šimla“.
Přeju hodně trpělivosti a štěstí.
Doplňuji:
Ad Hanulka: už Vám dlužím druhý palec, srovnám to po půlnoci. Díky.

Upravil/a: anonym

0 Nominace Nahlásit


Avatar uživatele
Drap

Pokud budeš od někoho kupovat a jen prodávat, tak ne. Pokud je chceš vyrábět, musí výrobu schválit hygiena.
Doplňuji:
Všechny informace a požadavky na výrobu všech druhů potravin, lahůdek a cukrovinek ti sdělí na hygieně. Každá hygiena má taky zpravidla trochu jiné požadavky, i když se řídí stejným zákonem.

Upravil/a: Drap

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
hanulka11

Každá výroba potravinářských výrobků musí mít místnost schválenou hygienou /a podmínky jsou velmi přísné/o tom by mohla vyprávět Deli

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
briketka10

nevím jaká jsou dnes pravidla za totalismu v provozovně jsme vyráběly dorty a chlebíčky v jedné místnosti, ostatní saláty a různé lah.dobroty nám dovážala jiná výrobna, je potřeba se zeptat na OHS..

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
Sůwa

Dost záleží na tom na koho narazíš na hygieně. Po nás jednou při rekonstrukci hoteli chtěli mimo jiné i extra místnost na rozbíjení vajec 🙂

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
jmhad

Příslušná vyhláška EU,kterou vykládají naši hygienici různě podle okresů zná

  • výrobnu s čistým provozem,tedy vybavenou místnost,kde se vaří,peče,smaží a pod,přičem některé činnosti by se neměly překrývat,tedy vykonávat současně.Třeba dělat zabíjačku a současně s tím péct dorty.
  • vedlejší provozy se špinavým provozem,jako jsou přípravny zeleniny,masa,těsta apod, umývárny jídelního a provozního nádobí, sklady potravin,sklady obalů /přepravek a jejich mytí/ šatny,umývárny a další. Podle toho si připravte návrh a jděte každopádně na příslušnou okresní hygienu se poradit.Já to jednou neudělal a uražená ješitnost mi za dva dna zavřela bufet z důvodu,že jedna trubka odpadu procházela nezakrytě stropem.

0 Nominace Nahlásit


Diskuze k otázce
Avatar uživatele
anonym

Výroba sladkého a slaného (masitého) pečiva bude muset být oddělena. Možná ale budete smět provozovat toto pečení v jedné místnosti, jen na jiných pracovních stolech. Jak jsem Vám radila, udělejte si náčrtek místnosti plánované na toto podnikání a zajděte si na Okresní hygienickou stanici. Proberte s hygienikem Vaše plány a on Vám vysvětlí, co k tomu budete muset splňovat. Pokud se domluvíte, tak se určitě na podnikatelský objekt přijde podívat a vysvětlí Vám vše na místě. Potom se teprve rozhodněte v jakém rozsahu se do svých aktivit budete chtít pustit.
Ještě k poznámkám, že toto máte řešit na ŽÚ. Je to nesmysl. Živnostenský úřad Vám vydá živnostenské oprávnění k podnikání a jako živnostníka Vás zaregistruje. Až budete mít hygienou odsouhlašeno, že Vaše provozovna je z hygienických hledisek vyhovující, tak se vyjádří i ŽÚ k tomu, že Vám schválí (nebo nepovolí) provozovnu. Tím to pro něj končí. Bližší informace získáte skutečně na OHS. Pokud jde o potravinářskou výrobu, tak stojí rozhodnutí OHS nad rozhodnutími ŽÚ.

před 4666 dny Odpovědět Nahlásit
Nový příspěvek