neni rozhodujici, zda ma 50 ccm, ale to, zda ma v technicaku max. rychlost do 45 km/h
dedapetr: pokud ma ridicak skupiny B, plati ji take skupina AM i kdyz to v prukazu primo nema vyznaceno (toto je zmena, ktera plati od 1. cervna 2006)
zrovna tak ten, kdo ma opravneni skupiny C, muze ridit traktor, i kdyz skupinu T nema vyznacenou
mluvi o tom zakon 361/2000 sb konkretne §81, odstavec (4) pismeno a)
0 Nominace Nahlásit |
Pokud máte v řidičáku připsáno i skupinu AM tak můžete.Dcery tam tu skupinu nemají tak nesmí. Skupina AM – Řidičské oprávnění skupiny AM opravňuje k řízení mopedů a malých motocyklů s maximální konstrukční rychlostí 45 km.h-1.Skupina B – Tato skupina opravňuje mimo jiné k řízení motorových vozidel, jejichž maximální přípustná hmotnost nepřevyšuje 3 500 kg a s nejvýše 8 místy k sezení, kromě místa řidiče.
K tomuto motorovému vozidlu smí být připojeno přípojné vozidlo o maximální přípustné hmotnosti nepřevyšující 750 kg anebo musí být splněna podmínka, že maximální přípustná hmotnost soupravy nepřevyšuje 3 500 kg a maximální přípustná hmotnost přípojného vozidla nepřevyšuje pohotovostní hmotnost motorového vozidla. Pokud tato podmínka splněna není, musí mít řidič řidičské oprávnění skupiny B+E.
Skupina B rovněž opravňuje k řízení traktorů a pracovních strojů samojízdných, jejichž maximální přípustná hmotnost nepřevyšuje 3 500 kg. V případě připojení přípojného vozidla musí být splněna také shora uvedená podmínka.http://www.autoweb.cz/skupiny-a-podskupiny-ridicskych-opravneni/
0 Nominace Nahlásit |
Lukas.zmizík má pravdu. v tom zákoně to je. Jenže se o tom vedou
právnické spory a policie se podívá do řidičáku a řídí se tím co je
tam napsané!! Nevím jestli již nezměnila názor.
V případě soudního sporu by to řidič asi vyhrál, ale dnes kdo ví!
0 Nominace Nahlásit |
No v řidičáku mám jen to B. Nic k tomu. Tak teď nevím :( Na internetu píší právě, že do 50ccm a rychlost max 45km/h… Ale názory se všude liší…
TAk jsem ted mluvila s panem policistou. Takže ono to sice v zákoně tak je, ale platí to jen pro ty starší řidiče co jim byl vydán řidičák dřív. Pro mě to neplatí. Musím si k tomu udělat ještě bud to AM nebo tu skupinu A… proste kdyz JA bych vyjela tak dostanu flast 20–50tisíc… protože k tomu nemám oprávnění…
A řekl Vám ten policista na jakém základě to platí jen pro ty starší. V kterém zákoně či vyhlášce to je zakotveno ?