zjentek

Nesvéprávný člověk nemůže vůbec nic?

Například jestli si při plném vědomí a s určitým cílem sám někam sedne zda kdykoli může přijít třeba opatrovník nebo někdo takový a aniž by se dopustil čehokoli protiprávního jej může násilně přesunout někam zase úplně jinam. Ze sucha do vlhka, ze světla do tmy, z tepla do zimy, z jihu na sever… (?)

Zajímavá 0 před 2 dny Sledovat Nahlásit

Odpovědi
Rokio

I člověk nezpůsobilý k právním úkonům (dříve nesvéprávnost) se může sám svobodně rozhodovat v běžných záležitostech každodenního života.

0 Nominace Nahlásit

da ny

To záleží na tom, do jaké míry mu to ještě „pálí“ a na diagnoze.
Jak je na tom, se sebeobsluhou…
Naopak,
může všechno a chrání ho zákon (rozhodnutím soudu o nesvéprávnosti).
Zvlášť, když je zbaven svéprávnosti, k právním úkonům.
A hospodaření s penězi. 😉

0 Nominace Nahlásit

Dochy

V rozsudku o omezení svéprávnosti je to omezení hodně specificky omezeno. Jsem ofic opatrovníkem a můj opatrovanec má omezení na nakládání s penězi nad určitou částku, nesmí samostatně uzavírat dlouhodobé závazkové smlouvy (úvěry, atd), nemůže samostatmně nakládat s nemovitostí (tj. nemůže si prodat střechu nad hlavou). Jiná omezení nemá, já mám ještě nějaká další práva a povinnosti týkající se jeho léčby.
Reálně s tím ale některé fin. instituce stále neumí pracovat a to že jsem opatrovníkem znamená, že po mně chtějí abych řešil každý prd – např. vč. žádosti o vydání nové platební karty za ztracenou nebo spolknutou bankomatem.

0 Nominace Nahlásit

Diskuze k otázce
Rokio

Způsobilost k právním úkonům lze pouze omezit a ne zcela zbavit, a to pouze na omezenou dobu.

Nový příspěvek