ghostwriter2

Oznamovací povinnost OSVČ vůči úřadům

Mám povinnost se jako OSVČ přihlásit na zdrav soc a finančák, pokud z OSVČ ještě nemám žádný reálný příjem, tedy zatím nefakturuji atd. a několik měsíců určitě ještě nebudu? Anebo se musím na úřadech zaregistrovat v okamžiku, kdy dojde k založení živnostenského oprávnění? Jsem zaměstnaný na HPP a OSVČ mám jako vedlejší činnost. Mimochodem, přes „Jednotný registrační formulář“ jsem si zaregistroval živnost s minimálním rozsahem – tedy bez registrace na příslušné úřady.

Zajímavá 0 před 27 dny Sledovat Nahlásit

Odpovědi
da ny

Informace, tak důležité, byste měl hledat u kováře,ne u kovaříčka 😉
OSVČ na vedlejší činnost: jak si poradit s daněmi a odvody
11.12.2023

Na co nezapomenout v prvním roce podnikání?
• Zahájení podnikání oznamte zdravotní pojišťovně a ČSSZ (zpravidla to však zařídí živnostenský úřad na základě podání jednotného registračního formuláře při založení živnosti).
• Nemusíte platit zálohy na sociální a zdravotní pojištění – pojištění uhradíte jednorázově na základě přehledů o příjmech a výdajích.
• Na začátku následujícího roku podejte daňové přiznání a přehledy o příjmech a výdajích zdravotní pojišťovně a ČSSZ
https://www.jake-james.cz/blog/osvc-vedlejsi-cinnost-dane-pojisteni

0 Nominace Nahlásit

Pepa25

"Na své zdravotní pojišťovně se musíme jako OSVČ přihlásit do 8 dnů od zahájení činnosti, což je chvíle, kdy začneme vykonávat samostatnou výdělečnou činnost s cílem mít příjem.

Na úřad OSSZ nebo MSSZ, tedy sociální pojištění, se musíme přihlásit do 8. dne po měsíci, ve kterém jsme zahájili činnost. "

Zdroj: https://www.jak­podnikat.cz/prih­laseni-zdravotni-pojisteni-osvc-socialni.php

0 Nominace Nahlásit

Diskuze k otázce
ghostwriter2

da ny: Mně jde právě o to, co přesně znamená „Zahájení podnikání“. Na webu VZP se píše: „Za zahájení výdělečné činnosti se pro účely zdravotního pojištění považuje okamžik, kdy začne vykonávat činnost s cílem "mít příjem“ (objednávky, fakturace, uzavření smlouvy o dílo, pohyby na účtu atd.). Za zahájení výdělečné činnosti se naopak nepovažuje pouhé získání živnostenského listu, nebo jiného oprávnění k provozování samostatné výdělečné činnosti."

da ny

Já už si na to Úplně přesně nevzpomínám.
Měla jsem vedlejší OSVČ k ID a DPČ .
Jednalo se o masáže.
Zařídila jsem vše na živnostenské úřadu, oni to nahlásili na VZP
a musela jsem na FÚ (tam mi přidělili IČO). Do toho investice, prostor. První měsíc, bez příjmu. Byla jsem přihlášená, se zahájením činnosti.
Tím mi vznikly „povinnosti“.
Na VZP mi vypočítali zálohy, ČSSZ jsem tehdy neplatila nic.
Byla jsem státní pojištěnec.
Je fakt, že základní informace co a do kdy „musím“ jsem dostala právě
na živnostenském úřadu. Také mi řekli, jak postupovat, až budu končit.
(Počítala jsem s určitou dobou, jen na 3 roky).
Dnes jsou podmínky asi trochu jiné.
Zkuste popsat situaci na živnostenském úřadu.
Protož, je pravda, že dokud „neprodáváte, nepřijímáte peníze“,
tak se nedá mluvit tak úplně o tom že už jste OSVČ.
Živnostenské oprávnění bych stále měla. Musela bych se opět přihlásit na ŽÚ,
oni nahlásí dál a na FÚ – pro zprovoznění IČO a zahájení činnosti.
Snad to zdárně vyřešíte 😉

Nový příspěvek
Zajímavé otázky v kategorii Finance a podnikání