Avatar uživatele
zjentek

Pokud vyždímám čerstvý citron do nápoje a uchovám jej v nerezové termosce, nápoj přijde o své vitamíny?

Nebo nápoj přijde o víc, než jen vitamíny? Nebo přijde jen o některé z vitamínů? Bo plastové lahve jsou nezdravé už z principu, tak mě ještě napadlo, nosit si s sebou pití v termosce. Pojedu taky na kole, takže sklo, porcelán a keramika nepřipadá v úvahu – předem dík za podobné rady.

(Uvědomuji si, že bych chtěl fakt moc, kdybych očekával, že ZROVNA TOHLE by mně uměl někdo FAKT DOBŘE vysvětlit a že by někdo takový ZROVNA TUDY webem procházel. Well, přesto se budu těšit, protože těšit se je NEJVÍC.)

Upravil/a: annas

Zajímavá 1Pro koho je otázka zajímavá? Kepler před 1587 dny Sledovat Nahlásit



Odpovědi
Avatar uživatele
Kepler

I když citrón nepatří mezi nejbohatší zdroje vitamínu C, patří ty významné. Ostatních vitamínů je tam nepatrně. Uvádí se že obsah vitamínu klesá cca o 10 % za každých 5 minut vaření (wiki). Taky je citlivý na oxidaci. Takže pokud bys uvařil čaj s citrónem, obsah vit. C trochu poklesne. Pokud by byl ve studeném nápoji a v uzavřené termosce, tak se jeho obsah prakticky nezmění.

0 Nominace Nahlásit


Diskuze k otázce
Avatar uživatele
zjentek

Keplere, otázka vycházela z předpokladu, že KOV NIČÍ vitaminy, zvláště pak nerez a zvláště pak vitamin cé.

Nebo je vše jinak?

před 1587 dny Odpovědět Nahlásit
Avatar uživatele
Kepler

Taky jsem o tom slyšel, ale ve wiki o tom nic není.

před 1587 dny Odpovědět Nahlásit
Avatar uživatele
zjentek

Já doufal, že budeš vědět bez wiki, wiki mám taki… ale i tak dík.

před 1587 dny Odpovědět Nahlásit
Nový příspěvek