Chtěla bych se zeptat, kdo je dle novely zákona povinný zaplatit poplatek 800,– Kč za převod auta v rámci prodeje. Prodávající či kupující? A kde a v jakém zákoně je to ustanoveno? Popřípadě, zda to záleží jen na domluvě či smlouvě mezi stranami? Nepodařilo se mi to dohledat ani v zákoně o podmínkách provozu vozidel, ani v zákoně o správních poplatcích. Mnohokrát děkuji za odpověď.
ohodnoťte nejlepší odpověď symbolem palce
Zajímavá 0 před 3330 dny |
Sledovat
Nahlásit
|
800 Kč je správní poplatek za převod vozidla (z prodávajícího na kupujícího) = platí ho ten, kdo si chce vozidlo přihlásit na sebe. Pokud chce poplatek zaplatit prodávající, tak jednoduše danou částku kupujícímu při prodeji dá, ale jinak to nemá s prodávajícím nic společného.
Upravil/a: odik
0 Nominace Nahlásit |
Platí ten, kdo si vozidlo přihlašuje. Jak se obě strany dohodnou, je jejich věc.
0 Nominace Nahlásit |
Já mám opačný názor – podle nové vyhlášky se převod provádí v místě bydliště původního majitele, tedy v místě, kde je vozidlo dosud přihlášeno. Z toho logicky vyplývá, že všechny poplatky by měl platit původní majitel, protože on podává žádost. Nový majitel u převodu vůbec být nemusí, stačí podepsaná plná moc, kterou původní majitel k žádosti o přepis doloží. Jak se dohodnou mezi sebou už nikdo a nic neřeší. Že platí nový majitel až při přepisu na sebe bylo platné do 31.12.2014. Dnes je vše obráceně. Život je změna.
Upravil/a: jmhad
0 Nominace Nahlásit |
zákon nestanovuje, KTO poplatok zaplatí.
je to vec dohody.
ale:
de iure je poplatok vedený na meno nového majiteľa vozidla.
😉
0 Nominace Nahlásit |
V zákoně není napsáno, kdo musí uhradit správní poplatek. Vetšinou
platí poplatek kupec. Žádost podávají společnou, nikoliv prodejce.
Tento týden jsem platil evidenčku, převod zaplatil prodejce.
Upravil/a: cukrar
0
před 3329 dny
|
0 Nominace Nahlásit |
Pravdu má Odík. Neplatí se za odhlášení,ale za přihlášení.A vzhledem k tomu,že přihlašovat bude kupce,tak platí kupec. Přihlášeni prodávajícího nemusí vůbec zajímat
0
před 3329 dny
|
0 Nominace Nahlásit |
O dané problematice jsem si četl na https://kralmotoru.cz/media/poplatek-za-prevod-automobilu a pokud se to tam píše správně, tak to platí určitě ten kdo si auto koupil. U přepisu totiž bývalý majitel mnohdy ani není, takže by to vlastně ani nedávalo smysl, nemyslíte?
jmhad: Ano, změna se provádí v místě prodávajícího, ale to vůbec
neznamená, že to bude prodávající vyřizovat = můžou přijít oba nebo
dá plnou moc kterýkoliv z nich.
800 Kč je poplatek za převod na nového majitele = nový majitel chce mít
auto na sebe = platí nový majitel … stejně jako ekologickou daň … na tom
se nic nemění ani rokem 2015 … to jak si to mezi sebou vyřídí je pak už
na nich
= díky změně není nutné vozidlo zvlášť odhlašovat u prodávajícího a přihlašovat u kupujícího = vyřídí se to najednou … ale na poplatky to nemá žádný vliv …