Avatar uživatele
Oskarsson

Přibývá v českých řetězcích průmyslově zpracovaných potravin, nebo naopak ubývá?

Ahoj,

zajímalo by mě, jestli se v českých supermarketech něco změnilo – zda svůj sortiment více zaměřuje na zdravější potraviny, nebo ne.

Zajímavá 0 před 104 dny Sledovat Nahlásit



Odpovědi
Avatar uživatele
elkon

Nic ti nebrání zajít do obchodu a podívat se.

0 Nominace Nahlásit


Avatar uživatele
da ny

Vy nechodíte do obchodů?
Zajděte se podívat, co, jak a jestli se změnilo 😉

Regály jsou plné. Domníváte se, že tam najdete snad něco jiného?
Možná nějaké ovoce, zeleninu a pultové maso.

Ultrazpracované, průmyslově neboli terciárně zpracované potraviny se liší od čerstvých (nezpracovaných),….
https://cs.wi­kipedia.org/wi­ki/Pr%C5%AFmys­lov%C4%9B_zpra­covan%C3%A9_po­traviny
„Mezi ultrazpracované potraviny patří mimo jiné:
• Sériově vyráběné balené chleby a buchty[2]
• Sladké nebo slané zabalené sušenky, snacky včetně brambůrek[2]
• Čokoládové tyčinky a sladkosti[2] (ale nikoli čokoláda)[9]
• Snídaňové cereálie, sušenky[10]
• Destiláty, slazené nápoje,[2] mléčné a ovocné nápoje[11]
• Margaríny, pomazánky a ovocné jogurty[11]
• Masové koule, kuřecí a rybí nugety[2]
• Veganské alternativy masa či sýra[11]
• Instantní nudle a polévky[2]
• Zmrazená nebo připravená jídla,[2] zmrzlina[11]
• Potraviny vyrobené převážně nebo zcela z cukru, olejů a tuků[2]
• Fastfoodové burgery a sendviče, hranolky[12]
Mnohdy jsou zpracované potraviny určeny k přímé konzumaci (např. sendviče). Jindy se může jednat o polotovar. Ultrazpracované potraviny mohou být ale také použity k výrobě dalšího jídla nebo v restauracích.“

0 Nominace Nahlásit


Diskuze k otázce

U otázky nebylo diskutováno.

Nový příspěvek