Savier

Proč černoši běhají nejrychleji?

Koukal jsem se na top deset nejrychlejších běžců, a všechno jsou to černoši. To nebude náhoda.

Jako bonus přikládám mapu narození stovky nejrychlejších běžců na 1500 m. Většina pochází z Keni. Je hodně zajímavé, že z jedné (západní) oblasti.

Zajímavá 2Pro koho je otázka zajímavá? aliendrone, Disraeli před 3 dny Sledovat Nahlásit

Nejlepší odpověď
Pepa25

Nejde o černochy obecně, ale příslušníky několika kmenů v Keni a Etiopii. Důvod je kombinace genetických předpokladů (typické postavy: jsou hubení, delší nohy a kratší torza) a prostředí (vysoká nadmořská výška, která má vliv na krvinky a celkově hospodaření s kyslíkem a kapacitou plic).

Zdroj: https://rungo­.cz/2024/08/28/ta­jemstvi-kenskych-sampionu-proc-behaji-rychleji-nez-ostatni-a-svet-jim-kouka-na-zada/

Upravil/a: Pepa25

1 NominaceKdo udělil odpovědi nominaci?Filip84 Nahlásit

Další odpovědi
Disraeli

Jsou zvyklí utíkat před lvy a gepardy. 😅

1 NominaceKdo udělil odpovědi nominaci?aliendrone Nahlásit

aliendrone

Jenže bubakini nejsou nejrychlejší jen na dlouhých tratích, ale i ve spritnech. Rekordy drží „dlouhodobě multigeneračně šlechtění“ jedinci. Asi otroctvím. 😉
Usain Bolt z Jamajky a F. Griffith-Joyner z Jů Esej. Wikina tvrdí, že prý „Obecný předpoklad je, že černí sprinteři mají víc rychlých svalových vláken v motorickém svalstvu, proto dokážou běhat rychleji.“ Oboje mi zní jako možné. 😉 🙂

https://cs.wi­kipedia.org/wi­ki/B%C4%9Bh_na_100_me­tr%C5%AF

0 Nominace Nahlásit

Diskuze k otázce
aliendrone

Disraeli>>> 😁 😁 😁
To DÁVÁ smysl, bo trénovat s GEPARDEM (nejrychlejší savec vůbec) už je NĚCO! 😉 😁

Disraeli

To je pravda, ale i u pomalejších šelem je motivace ke sprintování neméně veliká, když jde člověku o život… :D

EKSOT123

Legrační mi na tom přijde to, že velká část těchto běžeckých šampionů jsou povoláním policisté. V čem tedy přesně spočívá práce afrického policisty? 😉

Savier

😂😂 To nechceš vědět.

Savier

Šukaj tak rychle, jako běhaj 😂

Nový příspěvek
Zajímavé otázky v kategorii Cestování