Proč mýdlo dělá bubliny?
Molekuly vody se velkou silou vzájemně přitahují. Vzduch se tedy nemůže ve vodě šířit a zůstává spoután a malinkých kuličkách – bublinách. Bubliny jsou lehčí, proto stoupají a na hladině „praskají“. Tam se mohou rozložit, protože tu už není voda, která by je stačovala. Na hranici vody a vzduchu vzniká síla nazývaná povrchové napětí. Když se bublina dostane na vzduch, napětí vodu vyrovná a bublina zmizí. Ale mýdlo snižuje povrchové napětí: kolem bubliny vzduchu se může vytvořit povlak vody a bublina vzlétne.
http://zajimavosti.kx.cz/3strana.html
http://wikipedia.infostar.cz/s/so/soap_film.html
0 Nominace Nahlásit |
Mýdlo, stejně jako saponáty, snižují povrchové napětí kapaliny
(v tomto případě voda/mýdlo). Kapalina vytváří pružnou tenkou
membránu, která je schopná do sebe uzavřít vzduch. Díky snaze každého
tělesa dosáhnout tvaru s nejnižší energií se začne vznikající těleso
deformovat do tvaru koule – vznikne vzduchová bublina.
(Zajímavost: Kapalina, která uzavírá vzduch v bublině může dokonce
zmrznout… ;) http://www.stream.cz/uservideo/550930-uzasna-vec-zmrzla-bublina-z-bublifuku
)Vepište odpověď…
0 Nominace Nahlásit |
Někde jsem četl, že kvalitní víno těch bublin zase tolik nedělá. Jasně, fyziku člověk neoblbne. Ale lidi mají pocit, že čím víc bublin, tím více je to mýdlo kvalitnější. Podobně jako třeba šampony. Ale je to jen marketingový trik, jak to více prodat. Třeba lavon tekuté mýdlo od https://www.prostredkycistici.cz/tekuta-mydla má těch bublin docela málo. A přitom myje a dezinfikuje snad nejlépe, co jsem kdy viděl.
Drap | 8250 | |
led | 4076 | |
Kepler | 3462 | |
annas | 3402 | |
hanulka11 | 2783 | |
marci1 | 2781 | |
zjentek | 2742 | |
briketka10 | 2514 | |
quentos | 2019 | |
aliendrone | 1943 |
Aktuality |
Zábava a ostatní |