Teď se dívám na Tři oříšky…
A ve scéně, těsně předtím, než říká Vinckovi, ať ji přiveze co mu
cvrnkne do nosu, pere v potoce prádlo a před mácháním do něj tluče.
Věděl by někdo čím a z jakého důvodu? Díky moc…
Zajímavá 1Pro koho je otázka zajímavá? aliendrone před 699 dny |
Sledovat
Nahlásit
|
Je to ako prášenie (dnes už mnohým mešťanom neznáme), ale mokrou
cestou. Ide tu o uvoľnenie nečistôt z látky pred samotným praním, po
praní sa následne rovnakým spôsobom zas vyháňa voda z prádla.
To viete, ešte nedávno mnohí takto prali aj v našich zemiach a vo svete
ešte takto mnohí perú.
Keď som mimo „civilizácie“ bez elektriky a iných výdobytkov modernej
techniky, takto periem aj dnes…
Upravil/a: led
0 Nominace Nahlásit |
Tlučení prádla plácačkou nebo tloukem, nebo naopak tlučení prádlem o kameny, bylo běžnou historickou technikou praní. Mám zato, že smyslem je lokální, ale prudké urychlení průtoku vody skrz tkaninu, při kterém voda z látky strhává částice nečistoty.
4Kdo udělil odpovědi palec? led, Rocker, paul1, aliendrone
před 699 dny
|
0 Nominace Nahlásit |
Je to jak píší magorvkleci s Její Excelencí led. A ačkoliv toto tajemství bylo odhaleno empiricky snad již ve starověku, tak teprve poznatky moderní vědy (hydrodynamika) nám objasnily mechanismus „jak to funguje“ i po teoretické stránce.
Přispěli k tomu zejména výrobci praček, když zjistili, že efekt oddělení přilnulé nečistoty od vlákna tkaniny má na svědomí především rázová vlna (vyvolaná úderem). Tato dokonce o ohledem na způsob jejího šíření (interference atd.) ve všelijak náhodně naskládané/nakrabacené vodou nasáklé tkanině může být dokonce lokálně SUPERSONICKÁ (a to i přesto, že ve vodě se šíří zvuk násobně rychleji, než ve vzduchu)! 🙂
0 Nominace Nahlásit |
Tak chodívala prát na potok za svého mládí i moje tchýně. Ten nástroj máme zavěšený v posezení a je pořádně těžký, byla to makačka.
0
před 698 dny
|
0 Nominace Nahlásit |
Protoze kdyby prala v automaticke pracce, nebylo by to tak romanticke:-D
Upravil/a: cappuccino
0
před 696 dny
|
0 Nominace Nahlásit |
aliendrone, to krásne teoretické vysvetlenie technických javov počas prania mi vysvetlilo, k čomu je vnútri bubna automatickej pračky ten strašný kus plastu 😮 a dohnalo k strašnému stlačeniu zeleného palčeka 😄.