Avatar uživatele
Kepler

Proč se do mražených ryb uměle vpravuje voda?

Pomiňme snahu o šizení zákazníka, určitě to má i racionální důvod, ale nevím jaký. Říkají tomu glazování nebo glazura. Dnes jsem rozmrazil filety z pangase 1 kg, kde deklarovali 20 % glazury. Po slití vody mi ovšem zbylo necelých 700 g.

https://pixaba­y.com/cs/ryby-jezero-ryb%C3%A1%C5%99-sladkovodn%C3%AD-ryby-1372923/

Uzamčená otázka

ohodnoťte nejlepší odpověď symbolem palce

Zajímavá 5Pro koho je otázka zajímavá? quentos, iceT, ivzez, marci1, Altair-AC před 2176 dny Sledovat Nahlásit



Nejlepší odpověď
Avatar uživatele
marci1

Odpoveď byla označena jako užitečná

Glazování ryb je technologický proces, který ochraňuje mrazené rybí maso před vysušením a oxidací. Správné glazování by nemělo zvýšit hmotnost výrobku o více než 5(!) procent. Rybí maso se zkropí tenkou vrstvou vody, která po zmrznutí vytvoří ochrannou glazuru. Jestliže je přidané vody do 5 % hmotnosti výrobku, nemusí se toto v jeho složení uvádět.

V Česku se v poslední době tato technologie v hojné míře zneužívá k nastavování masa vodou, a tím pádem k šizení výrobku. Kombinací tzv. „glazování“ a „křehčení“ tak některé zamrazené ryby obsahují i více než 50 %(!) vody. K takovému zpracování se používají polyfosfáty, které vážou v rybím mase vodu. Podle časopisu dTest se v Česku objevily i mražené ryby, které obsahovaly nadlimitní množství polyfosfátů. 🙂

https://cs.wi­kipedia.org/wi­ki/Glazov%C3%A1n%C­3%AD_ryb

1 NominaceKdo udělil odpovědi nominaci?Kepler Nahlásit

Další odpovědi
Avatar uživatele
ivzez

»Pomiňme snahu o šizení zákazníka«

To podle mne není možné → já za tím nevidím
žádný racionální důvod, jenom šizení zákazníků.

0 Nominace Nahlásit


Avatar uživatele
Edison

Nevím, proč glazování. Podle mě jde o „křehčení“… i když mi není jasné, proč by se to dělalo s rybami, to maso je už takhle dost jemné. U jiných mas bych viděl jeden důvod v následné rychlejší přípravě.

… teda… pominu-li šizení zákazníků…

Upravil/a: Edison

0 Nominace Nahlásit


Diskuze k otázce
Avatar uživatele
Kepler

Ivzez: šizení zákazníku to je, ale jenom proto, že tam bylo přes 30 % glazury oproti 20% deklarovaným na obale.

před 2176 dny Odpovědět Nahlásit
Avatar uživatele
ivzez

Prodej vody za cenu „křehčeného“ nebo „glazovaného“
masa nedokážu vnímat jinak než jako šizení zákazníků.

před 2176 dny Odpovědět Nahlásit
Avatar uživatele
Edison

Jo… ale pokud o tom víš – je to uvedeno na obalu – máš možnost si takové zboží nekoupit. Jenže jestliže vyteče 30% vody místo 20%… to už okrádání opravdu je.

před 2176 dny Odpovědět Nahlásit
Avatar uživatele
Kepler

No, já jsem s tím počítal, je to známá věc. Ale to množství vody mě přece jenom zaskočilo. Když já tak filety na másle s kmínem a bramborovou kaší tak rád…:-(

před 2176 dny Odpovědět Nahlásit
Avatar uživatele
Edison

ČOI!! 😁

před 2176 dny Odpovědět Nahlásit
Nový příspěvek