Dej jí pán bůj věčnou slávu, se říkávalo při úmrtí člověka.
Takže upravené rozloučení s umírajícím a slámou NESOUVISÍ se stavbou domu (škoda, že marci1 neuvedla odkaz).
V Dařbujánovi jde rovněž o nemocného, nikoliv o stavbu domu. Tato slova vyslovil Kuba, když byl Dařbuján nemocný atd.
Připomněla jsem si román Městečko Raňkov, v němž jsou slova Dej mu Pánbů ječnou slámu a ovesnou. Tato sláma byla měkčí a kratší než pšeničná, a proto se dávala na vůz, když se mrtvý odvážel na hřbitov. Přáli mu, aby se mrtvému dobře odpočívalo …
Doplňuji:
Je to vlastně náhrada za slova: " Odpočinutí lehké dej mu, ó Pane, a
světlo věčné ať mu svítí, ať odpočívá ve svatém pokoji. Amen".
Další v diskuzi.
Upravil/a: annas
0 Nominace Nahlásit |
Také jsem se s tímto už setkala, i v pohádce Dařbuján a Pandrhola. Ječná sláma má oproti ostatním slámám výrazně světlejší barvu a hůře nabírá vlhkost. Možná proto byla kdysi brána jako něco „cenného“ a lidé si přáli „dej jí pánbůh ječnou slámu“. Balíky ječné slámy se používaly hlavně při stavbě slaměných domů ( zde je ta výhoda, že hůře nabírá vlhkost ).
0 Nominace Nahlásit |
Je to i na síti;
„Když oni už u Pandrholy doktoři byli ..... “
„A co říkali?“
„Krčili rameny!“
„Tak mu dej Pánbu ječnou slámu!“ ušklíbl se Kuba a podruhé chtěl
přirazit dveře. Děvečka mu však v samém zoufalství strčila dřevák
mezi veřeje:
„Já Vás musím přivést, sic budu od Pandrholky bita!“
Aha… ječmen-sláma-obilí… ale fakt jsem to četl v komentech na novinkách a v pohádce o pandrholovi.
Někdo neslyšel, takže slova nexistují. . Stejně v Dařbujánovi se nepíše o stavbě domu ze slámy … marnost, marnost, marnost, někde ale nevadí … 🙂
Jiný zvyk, při němž se používala sláma.
Protože zhotovení rakve nějaký čas trvalo, bylo připravené tělo přeneseno na lavici nebo na stůl, kde se otočilo nohama k východu.
Nebožtík byl obvykle podložen slámou, která se pak spalovala, nebo se vynášela na hnůj.
Drap | 8229 | |
led | 4070 | |
Kepler | 3462 | |
annas | 3402 | |
hanulka11 | 2783 | |
marci1 | 2779 | |
zjentek | 2725 | |
briketka10 | 2514 | |
quentos | 2018 | |
aliendrone | 1938 |
Aktuality |
Zábava a ostatní |