Jde o metaforický význam, který má původ v bibli.
Když Ježíš kázal, mluvil o soli země a světle světa jako o tom, co je pro lidi důležité. On je světlem a solí země je Kristovo učení, které šířili jeho učedníci. Tak , jako je třeba dochutit pokrm, je také třeba „osoli“ svět „solí země“, tedy Kristovým učením..
Totiž již v biblickém období byla sůl ceněna. V Palestině byla nutná pro konzervaci pokrmů a sloužila i jako ochucovadlo. „ Což lze bez soli jíst něco mdlého? Má nějakou chuť vaječný bílek?“ (Jb 6,6). Sloužila i k posypávání mrtvých.
Pytel soli byl ceněný téměř jako lidský život. Ve Starém zákoně existovala „smlouva soli“, která byla zárukou trvanlivosti potravin – bránila hnilobě a rozkladu.
Lidé, potřebují Kristovo učení jako sůl, neustále je třeba dosolovat, když věřící ztrácí víru a naději.
Dnes samozřejmě některá jídla bez soli nechutnají, stejně tak je sůl
nutná i ke konzervaci, pro dobytek atd. Sůl obsahuje minerál sodík, který
je pro tělo důležitý, ale ve velkém množství škodí.
–
Podle bible a z několika stránek na netu – např. Matoušova evangelia
o soli a světle země a z vl. zk.
Upravil/a: annas
1 NominaceKdo udělil odpovědi nominaci?fcoop Nahlásit |
Kdysi byla sůl vzácné zboží. Kdo viděl starou filmovou pohádku s Werichem „Byl jednou jeden král“, jinak lidově zvanou „Sůl nad zlato“, ten pochopí.
2Kdo udělil odpovědi palec? Mc Merkurion, marci1
před 2642 dny
|
0 Nominace Nahlásit |
Sůl byla kdysi vzácná a potřebná. 🙂
Kdo měl ve středověku sůl, měl bohatství. Zdroje bílého minerálu si
jejich majitelé střežili opravdu důkladně.
A proč byla sůl tak strašně vzácná? Nikoli proto, aby dodala jídlům
potřebnou chuť, i když ani na to nesmíme zapomínat, ale protože
uchovávala potraviny pro období nedostatku a bídy.
http://kuchyne.dumazahrada.cz/clanky/vareni-a-stolovani/sul-nad-zlato-24736.aspx.html
0 Nominace Nahlásit |
Protože sůl je pro fungování organismu skoro stejně potřebná jako jídlo.
Sůl v těle potřebujeme nejen pro správnou regulaci vody a stabilizaci krevního oběhu, ale podílí se také na přenosu informací mezi nervy. Sodík a chlorid mají v našem organismu na starosti kromě řízení množství vody i další záležitosti, jako jsou udržování rovnováhy kyselin a zásad. Tvoří také součást kostí a kyseliny, kterou obsahuje náš žaludek a díky které můžeme natrávit pozřené jídlo. Proto správné množství chloridu ovlivňuje potřebnou hladinu pH v našich žaludcích. Rovněž se podílí na vedení vzruchů do svalů a nervů.
Zkrátka, bez soli to nejde (i když její přebytek také škodí).
0 Nominace Nahlásit |
Tipoval bych, že to bylo inspirováno pohádkou „Sůl nad zlato“. Kdo neviděl či nečetl, zřejmě nepochopí.
Potřebuješ se naučit psát čárky. Jako sůl.
0
před 2642 dny
|
0 Nominace Nahlásit |
U otázky nebylo diskutováno.
Nový příspěvekannas | 5283 | |
Kepler | 2867 | |
Drap | 2636 | |
quentos | 1803 | |
mosoj | 1594 | |
marci1 | 1356 | |
led | 1348 | |
aliendrone | 1172 | |
zjentek | 1062 | |
Kelt | 1005 |
Astronomie |
Fyzika |
Jazyky |
Matematika |
Sociální vědy |
Technické vědy |
Ostatní věda |