Tak to nevím,dostala jsem ho několikrát a nikdy mě nezajímalo,proč se tomu tak říká…hledala jsem to i na netu,ale vážně nevím…teď už mě to taky zajímá
0 Nominace Nahlásit |
Po dlouhém hledání jsem našla vysvětlení:
„Když v tenise zazpívá kanár“. Samozřejmě nemáme na mysli milého
žlutého ptáčka, ale stav setu, kdy se vám nepodaří uhrát ani gam.
Je to podobné, jako prohrát ve fotbale například 0:5. Soupeř si bez problémů drží servis, navíc ten váš vám sebere hned třikrát.
Zatímco když ve fotbale prohrajete poločas například poměrem 0:3, vaše naděje aspoň na bod jsou již jen v oblastí teorie. V tenise je svým způsobem jedno, zda set prohrajete po hodině v tiebreaku nebo za dvacet minut potupným „kanárem.“
Slangový pojem kanár se používá i ve stolním tenise.
Doplňuji:
Bubco, já jsem si špatně přečetla otázku. Na Váš podnět jsem pátrala
dál a zjistila význam spojení.
V diplomové práci jsem našla, že dát kanára (v jiném sportu i ptáka), znamená hrát s chybami, nepodařeně. (I v hudbě se říká kanářit – hrát falešně, nepodařeně, dělat chyby). Pojmenování je metaforické, tedy na základě podobnosti s ptákem kanárem. Takže hráč, který dostal kanára, hrál stále stejně, nepodařeně, někdy až příliš komplikovaně, neuhrál tedy žádný bod, kanářil. Měl vzor kanára., když v době páření zpívá špatně.
Připomíná anglické goldlen set, takže zlatá sada, to zlato se objevuje v kanárovi.
https://www.stream.cz/uzliky-na-jazyku/10020572-kanar-jak-se-tuleni-prosadili-v-tenisu
V tenise je zlatý set sada ,vítězství bez ztráty jediného bodu. To znamená zaznamenat 24 minimálních bodů potřebných k vítězství v setu 6–0 ,.
Češi jsou skromnější než Angličané, proto se místo zlata dostal do tenisu žlutý kanár, pokud hráč neuhrál 6:0. Tedy podobnosti – žlutá barva kanára připomíná zlato, které hráč nezíská.
https://en.wikipedia.org/wiki/Golden_set
Upravil/a: annas
0 Nominace Nahlásit |
Z čeho vzniklo nevím ale používá se při tenisu při ostatních sportech se neužívá.
Nebo v pinpongu?Ted si nejsem jist chvilku počkej on se ozve někdo kdo bude vědět přesně
0 Nominace Nahlásit |
Pro Annas.Stále ale nevím,PROČ se TOMU říká kanár. Musí to mít důvod. A také jsem nic nenašel.
znal jsem se kdysi s jedním starším tenistou a ten mi to vysvětloval: kdysi, snad za první republiky se říkalo „šest ku nule“ a to se časem zkracovalo, tak že se napřed vynechalo sovo „šest“, takže zbylo jen to „ku nule“ a to se znovu zkrátilo jen na „k n“ a z toho vnikl „kanár“
Drap | 448 | |
marci1 | 268 | |
Kepler | 220 | |
annas | 219 | |
gecco | 146 | |
Alesh | 139 | |
hanulka11 | 135 | |
led | 127 | |
mosoj | 120 | |
elkon | 119 |
Atletika |
Cyklistika, MTB |