sol je v podstate NaCl, takze voda rozbije ionovu vazbu lahko, Na (sodik) sa viaze s kyslikom a Cl (chlor) sa viaze s vodikom. cukor ma ovela vacsie a zlozitejsie molekuly, obsahuje vela C (uhlika) ktory sa tazsie viaze na molekuly vody, teda na rozbitie molekul cukru je potrebna ovela vacsia energia – ktoru treba pridat zvysenim teploty alebo miesanim
0 Nominace Nahlásit |
Protože má chlorid sodný vyšší součin rozpustnosti a je to polární
látka která se ve vodě jako polárním rozpouštědlu dobře rozpouští.
Rozpadá se na kationty a anionty ( disociue !!) Cukr jako nepolární látka se
sice také rozpouští ale neprobíhá disociace ( nerozkládá se na kationty a
anionty)
http://test.gymnzidlo.cz/supl/3675.pdf
0 Nominace Nahlásit |
michalo: Nejsem chemik, ale pochybuji o tom, že se molekula cukru při rozpouštění ve vodě rozpadá. Pokud by se rozpadla, nedala by se třeba zjistit koncentrace cukerného roztoku pomocí polarizace (ve vodě by nebyla celá molekula cukru, která stáčí polarizaci světla)
annas | 5284 | |
Kepler | 2867 | |
Drap | 2620 | |
quentos | 1803 | |
mosoj | 1594 | |
marci1 | 1356 | |
led | 1345 | |
aliendrone | 1172 | |
zjentek | 1059 | |
Kelt | 1003 |
Astronomie |
Fyzika |
Jazyky |
Matematika |
Sociální vědy |
Technické vědy |
Ostatní věda |