Avatar uživatele
anonym

Proč se sůl snáze rozpustí ve studené vodě než cukr ?!

Uzamčená otázka

ohodnoťte nejlepší odpověď symbolem palce

Zajímavá 0 před 4051 dny Sledovat Nahlásit



Nejlepší odpověď
Avatar uživatele
michalo

sol je v podstate NaCl, takze voda rozbije ionovu vazbu lahko, Na (sodik) sa viaze s kyslikom a Cl (chlor) sa viaze s vodikom. cukor ma ovela vacsie a zlozitejsie molekuly, obsahuje vela C (uhlika) ktory sa tazsie viaze na molekuly vody, teda na rozbitie molekul cukru je potrebna ovela vacsia energia – ktoru treba pridat zvysenim teploty alebo miesanim

0 Nominace Nahlásit

Další odpovědi
Avatar uživatele
mosoj

Protože má chlorid sodný vyšší součin rozpustnosti a je to polární látka která se ve vodě jako polárním rozpouštědlu dobře rozpouští. Rozpadá se na kationty a anionty ( disociue !!) Cukr jako nepolární látka se sice také rozpouští ale neprobíhá disociace ( nerozkládá se na kationty a anionty)
http://test.gym­nzidlo.cz/supl/3675­.pdf

0 Nominace Nahlásit


Diskuze k otázce
Avatar uživatele
Dochy

michalo: Nejsem chemik, ale pochybuji o tom, že se molekula cukru při rozpouštění ve vodě rozpadá. Pokud by se rozpadla, nedala by se třeba zjistit koncentrace cukerného roztoku pomocí polarizace (ve vodě by nebyla celá molekula cukru, která stáčí polarizaci světla)

před 4051 dny Odpovědět Nahlásit
Avatar uživatele
mosoj

Máš pravdu !

před 4051 dny Odpovědět Nahlásit
Nový příspěvek