Avatar uživatele
Lucyfer

Proč se v mikrovlnce rychleji a efektivněji ohřeje nádoba, než jídlo? A jak tomu zabránit?

To by to toho člověk někdy kopnul. 😆 Ruce si popálíte, ale máte to studený.

Příklad, miska s polévkou.

Zajímavá 0 před 631 dny Sledovat Nahlásit



Odpovědi
Avatar uživatele
Dochy

Prý se to stává když je mikrovlnka za zenitem…

0 Nominace Nahlásit


Avatar uživatele
cappuccino

Existuje specielni nadobi do mikrovlnky.

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
elkon

Něco o mikrovlnce zde: https://www.ak­cniceny.cz/ma­gazin/dejte-si-pozor-na-nadobi-v-mikrovlnce-ne-vsechno-se-muze-pouzivat-v-mikrovlnce/

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
cochee

Mikrovlny „fungují“ do hloubky několika málo mm až cm, přičemž samozřejmě teplota ohřívané materie má gradient – čím hlouběji, tím nižší teplota a nejvyšší teplota je na povrchu. Takže samozřejmě od nejteplejší vrstvičky potraviny se logicky ohřeje i nádoba a to vedením (tepla). Částečně tomu lze zabránit buď snížením výkonu za současného odpovídajícího prodloužení doby mikrovlnění, tím se teplotní gradient zmenšuje, anebo u polotekutých a tekutých potravin jako třeba polévky, omáčky nebo kaše je vhodné ohřev jednou nebo dvakrát přerušit a potravinu promíchat. Nádoba se pak ohřeje méně, nicméně stále to může být až příliš, za to jídlo se ohřeje ani ne snad rychleji, ale efektivněji.

0 Nominace Nahlásit


Diskuze k otázce
Avatar uživatele
Dochy

cochee: tady bych nesouhlasil s tím „do hloubky několika málo mm až cm“. Pamatuju jak žena zkusila v mikrovlnce upéct bábovku (takovej ten tvar bez díry středem). Střed byl na uhel, kraj skoro syrovej.

Avatar uživatele
cochee

Může se stát – ono taky záleží na geometrii vnitřního prostoru včetně umístění vyústění vlnovodu magnetronu. Jedna rada ohledně použití mikrovlnek, která není příliš všeobecně známá: neumisťovat jídlo (neplatí pro tekutiny) na otočný talíř úplně v ose otáčení, tím se má právě zabránit tomu, co se stalo u vás.

Nový příspěvek