Tak například Tučňák císařský, viz. níže má nohy prokrveny tak, aby průtok krve v nich byl co nejpomalější. Tím je snížená citlivost vůči mrazu.
Tučňák císařský má několik fyziologických vlastností, které mu umožňují přežít i v extrémních mrazech. Tučňák má velmi husté peří – z jednoho centimetru čtverečního vyrůstá až dvanáct per. Jsou krátká a tuhá a navzájem se těsně překrývají. Nejvíc přispívá k tělesné izolaci krátké prachové peří. Vrstva podkožního tuku představuje účinnou izolaci a zároveň zásobu energie. Mají vyvinuté zvláštní ústrojí v dýchacích cestách, které minimalizuje ztráty tepla způsobené dýcháním. Křídla a nohy jsou prokrveny tak, aby průtok krve v nich byl co nejpomalejší.
Zdroj: http://cs.wikipedia.org/wiki/Tu%C4%8D%C5%88%C3%A1k_c%C3%ADsa%C5%99sk%C3%BD
0 Nominace Nahlásit |
Aby ve studených vodách i mrazech na souši udrželi teplo, vyvinula se u tučňáků silná vrstva podkožního tuku, tvořící téměř třetinu tělesné hmotnosti. Velmi husté peří roste rovnoměrně po celém těle, navíc je pečlivě promašťované. Jednotlivá pera jsou velmi krátká a pevná a připomínají spíše šupiny.
0 Nominace Nahlásit |
U otázky nebylo diskutováno.
Nový příspěvek