Oběživo z prověření banky bank, tedy ČNB opečovávají jen některé filiálky obchodních bank. Na počítárnách zpracovávají především peníze z kazet tzv. nočních tresorů, které využívá zejména maloobhod. Tržby se zde třídí, přepočítávají a je kontrolována kvalita bankovek – nahrazovány bankovky poškozené a příliš opotřebené. Překvapivě je to činnost někdy až nechutná a nebezpečná, protože bankovky jsou často umazané, všemožně zapáchají a jsou infikovány viry a bacily. Zkusil jsem to na vlastní kůži, když jsme po rozdělení republiky oběživo kolkovali. Čidla v bankomatech vyžadují bankovky v dobré kvalitě především kvůli riziku lepivosti a nesprávného rozlišení kusů.
0 Nominace Nahlásit |
protože ty zmačkané by se tam nevešly ,jak by prolezly ?
0
před 4286 dny
|
0 Nominace Nahlásit |
Protože se ty bankovky tím, jak lezou do toho otvoru vylisují. Ale vsadím se, že do bankomatu jdou bankovky i předtím přehlé napůl nebo složené.
0
před 4286 dny
|
0 Nominace Nahlásit |
Né ale vždy je to pravidlem. Třeba já když jsem si šel poprvé vybrat z účtu svoji první vydřenou dvoutisícovou bankovku, vyjela mi téměř celá roztržená. Musel jsem do banky a vyměnit. A nestalo se mi to poprvé. :) Jinak jsem si vždycky myslel, že se především do bankomatů dávají do oběhu nové bankovky a nejspíš to teda asi není úplně pravda po tom co zde čtu . :)
0
před 4286 dny
|
0 Nominace Nahlásit |
U otázky nebylo diskutováno.
Nový příspěvek