jak a co

Prodala jsem helmu. Kupující tvrdí, že je prasklá. Má nárok na vrácení peněz, mám-li fotky, že helma byla v pořádku?

Prodala jsem přes bazar použitou helmu na kolo na dobírku,kupující teď tvrdí ,že je helma prasklá a chce vrátit peníze,mám fotky ,že helma byla v pořádku jen použitá,jak bylo uvedeno.Má nárok na vrácení peněz?

Původní neotázka
Prodala jsem přes bazar použitou helmu na kolo na dobírku,kupující teď tvrdí ,že je helma prasklá a chce vrátit

Upravil/a: annas

Zajímavá 3Pro koho je otázka zajímavá? iceT, johana 56, Kepler před 3159 dny Sledovat Nahlásit

Odpovědi
Kepler

Obávám se, že právo mít může, ale nemusí. Fotka není žádný důkaz, prasklina na ní nemusí být vidět, nebo by mohla být z dřívější doby. Ale je tu ještě jedna věc: ke znehodnocení mohlo dojít i během přepravy. Mám své zkušenosti s Českou poštou… Pak je ovšem celá záležitost komplikovanější.

0 Nominace Nahlásit

tforro

Těžko říct. Pokud dotyčný bude tvrdit, že balík rozbalil před svědky a byla prasklá, tak asi bude mít velkou šanci získat peníze zpět. K fotkám může tvrdit že jsou z loňska. Být tebou, tak neotálím a zkusím u přepravce (pošta, ppl,dpd) reklamovat službu a požadovat fin. náhradu.

0 Nominace Nahlásit

Diskuze k otázce
mojitek

u přepravní společnosti těžko.To by byl porušen logicky i balík-a v tom případě ho příjemce neměl převzít.Pokud příjemce nemá svědky co tu helmu uviděli prasklou okamžitě při převzetí/otevření balíku,tak jeho dokazování bude prakticky nemožné(pokud si ovšem nezaplatí drahou expertízu při které by se zjistilo,že prasklina je staršího data (ano,dá se to zjistit),čili že byla už před převzetím příjemcem.Pokud by měl příjemce svědka/y kteří prasklinu uviděli byť hodinu po převzetí,tak mu to není nic platné-Vy můžete tvrdit,že to on způsobil třeba 5 minut po převzetí.Rozuměno?

před 3159 dny Odpovědět Nahlásit
tforro

Problém je v tom, že si příjemce balíku ty svědky sežene. A ti budou tvrdit, že byli přítomni u rozbalování. To je běžná praxe.

před 3157 dny Odpovědět Nahlásit
mojitek

no,ono kdyby došlo k tomu nejhoršímu,čili k soudnímu sporu,tak moc „svědků“ se do toho zase nepohrne jestliže jim bude řečeno,že by se jednalo o křivou výpověď pod pohrůžkou trestních sankcí.Ono něco jiného je to nabulíkovat do emailu nebo telefonu prodávajícímu a něco jiného je to říct soudci do očí.Ale to je případ od případu.Já když něco prodávám na bazaru,tak tu věc znám do mrtě,takže bych se toho nebál kdyby nedej bůh k něčemu mělo dojít.PS: ale ty svědky kteří potvrdí že věc byla naprosto v pořádku při vložení do balíku si může opatřit i ten prodávající.Takže je to 1:1 ,ale důkazní břemeno je na bedrech příjemce toho balíku,samozřejmě.

před 3155 dny Odpovědět Nahlásit
Nový příspěvek