Kategorie „Akvaristika“ by mohla být rozšířena o „Ryby“- Akvaristika, ryby …;)
Aha. Mně se zdálo, že když chytnu rybu na udici, tak ji z tý nádrže vlastně vytěžím… tak nic…
ohodnoťte nejlepší odpověď symbolem palce
Zajímavá 1Pro koho je otázka zajímavá? annas před 2583 dny |
Sledovat
Nahlásit
|
Odpoveď byla označena jako užitečná
V podstatě máte pravdu, ale musel byste jít někam jinam, nebo žít v 19. století, kdy jste mohli ryby těžit ve významu vytahovat. .
Těžba = Stč. těžeti ‘těžit, dobývat užitek, vyrábět’, těžiti ‘vydělávat peníze, získávat’. Stč. těžař ‘obchodník, kupec’ (srov. i csl. tęžarъ ‘dělník, sedlák’) ukazuje na původní*těžati z*tęžati, což je sloveso původně odpovídající dnešnímu tahat (táhnout),
V češtině . posun významu k ‘dobývat zisk’ a ‘dobývat nerostné bohatství’.
Když lovíte, jste dovedný, obratný’ (srov. ruské .lóvkij tv.), získáte v gótštině . láun ‘odměnu, v řeckém jazyce leíā ‘kořist’ atd. , vše od ie. *lāu- ‘získat, ukořistit’.
Když chytnete rybu, tak ji vytáhnete, původně vytěžíte. Je to možné vidět na moři, když lov ryb opravdu připomíná těžbu.
Takže z rybolovu i „těžby“ ryb, tedy jejich vytahování, máte nějaký užitek či získáte odměnu – třeba tu, že si pochutnáte.
Upravil/a: annas
3Kdo udělil odpovědi palec? Drap, briketka10, zjentek
před 2583 dny
|
1 NominaceKdo udělil odpovědi nominaci?zjentek Nahlásit |
I když pod pojmem „těžba“ obvykle nezahrnujeme živé organismy, rozhodně to opravdu připomíná spíše těžbu, než rybolov.
0 Nominace Nahlásit |
U ryb je to lov a já tomu říkám, nejlepší koníček na světě – rybolov :) Rybařím od svého mládí a učím to teď své děti. Koupil jsem si rok zpátky hlásič záběru z https://www.sportcarp.cz/rybarske-vybaveni/signalizatory-zaberu/ a je to skvělá věc. Bez toho se neobejde žádný rybář. Jak kapra, tak candáta nebo sumce mi to krásně určí a má několik funkcí. I synek se to naučil používat. Užíváme si vždy naše „rybové“ dny a těším se, až skončí zima a půjdeme zase na náš lov.