Budete letos slavit tradičně Velikonoce s beránkem a pomlázkou? Nebo
Velikonoce neslavíte a považujete to za jeden den volna navíc?
Doplňuji:
Děkuji za odpovědi.
ohodnoťte nejlepší odpověď symbolem palce
Zajímavá 2Pro koho je otázka zajímavá? anonym, Haried před 5327 dny |
Sledovat
Nahlásit
|
slavím, ještě jsem nevynechal… na tradiční procházku s pomlázkou napříč Trutnovem se těším. Jen místo beránka se u nás smaží domácí koblihy a peče mazanec ;{)= na to už se taky těším.
0 Nominace Nahlásit |
Velikonoce slavíme pravidelně každým rokem. Pocházím z menšího městěčka s 3600 obyvateli takže tady je to zvykem. Vždy vyzdobím domeček velikonočními ozdůbkami, nabarvím vejce, nakoupím sladkosti a čekám na koledníky. I když už mám 28 let, koledníci mě každým rokem chodí vymrskat. 😁. Letos jsem upekla zajíčka a polila ho čokoládovou polevou ale chtěla bych ještě upéct bílého beránka. Taky vždy udělám hory jídla a jíme to ještě nejmíň 3 dny po Velikonocích. Ještě když si vezmu, že jdeme k rodičům a tam nám zabalí další kopu jídla,.. No, jídla máme opravdu dost a špatně se rozhodně nemáme 😁 Jinak mě můj muž chodí na veliknoční ráno vymrskat větvičkou z jalovice a postříká mě vodou. Vždy si vezme petku, do ní naleje vodu a do víčka té petky udělá pár dírek. Když petku zmáčkne, voda vyletí a já jsem pak pěkně mokrá 😁. Takže Velikonoce slavíme a v plné čáře! ;o)
0 Nominace Nahlásit |
Jistě,jen ještě nevím co si sebou vemu(pomlázku,jalovec,proutek či vařečku a voňavku)něco si už najdu 🙂 ..Beránka už máme,ale tradičně nám chudák asi vydrží na stole jako ozdoba,až z toho oschne.
0 Nominace Nahlásit |
Mně poslední dobou nějak unikají všechny svátky, málem jsem letos (vlastně loni :D) nestihla ani napéct na Vánoce. Takže ani ty Velikonoce nebudou se žádnou zvláštní pompou. Bude mazanec, snad i vajíčka a manžel koupil synkovi pomlázku, tak asi půjdou trošku koledovat.
0 Nominace Nahlásit |
Ožíračka pro pány a zase jenom ožíračka. Něco, jako MDŽ. Vajíčka
jsou nezdravá, mají velké množství cholesterolu. Kardiaci by vám o tom
mohli povídat. Pokud se najde někdo, kdo se mnou nesouhlasí, tak neslaví
Velikonoce, ale jen o tom kecá.
Pohanský původ Velikonoc.
Velikonoce jsou, jak je všeobecně známo, oslavou smrti a vzkříšení Ježíše Krista. Protože křesťané tento svátek slaví krátce po jarní rovnodennosti, uvádí se poměrně často, že původ velikonoc je pohanský. Nechybějí názory, že sama církev přijala slavení velikonoc teprve v 6. století ([*] uvádí rok 519), kdy se prostě vzaly pohanské oslavy jara a plodnosti a „přidala se“ k nim také oslava Krista.
Průkazným materiálem v této věci jsou lidové tradice, které se s velikonocemi pojí (vajíčka, pomlázka…) a které mají nekřesťanský původ. Mnoho článků v médiích pak ukazuje pokřivený význam Velikonoc, což je pochopitelné v době, kdy křesťanství většině společnosti příliš neříká .Obecně se dnes předpokládá, že Pesach má svůj počátek v nomádském svátku. Krev beránka, rozetřená po veřejích, měla ochránit obyvatele domu před Ničitelem. V židovské tradici je pak tím, kdo prochází lidem a ušetří domy svého národa, je Hospodin (Ex 12,27). K tomuto pojetí svátku se však připojuje i pojetí druhé, nám povědomější – Pesach je spojen s oslavou východu Izraele z Egypta, který je připomínkou vysvobození člověka z otroctví (Ex 13,8.14; Dt 16,1). V pozdním židovství pak tento význam svátku, vztažený na člověka, získává dokonce navrch nad původní tradicí Pesachu jako připomínky vysvobození z Egypta (Phil. alex. Leg. spec. II,147).
0 Nominace Nahlásit |
Jako den volna. Navíc v neděli jdem k mím rodičům a v pondělí jdem k přítelovo rodičům. Takže nafasujem jídlo a až do čtvrtka máme co jíst. Ani výzdobu neděláme. Kdyby jsme ale měli syna, tak ho pošlem pro vejce.
0
před 5329 dny
|
0 Nominace Nahlásit |
Každý rok VELIKONOCE slavíme mám děti takže musím.Velikonoce slavíme s Berankem pomlázkou a hlavně kopou jídla které pak ještě dojídáme 2 dny po velikonocích.
0
před 5329 dny
|
0 Nominace Nahlásit |
Jen symbolicky.Jsem z Prahy a tady se svátky mění na nechutný byznys.
Zdroj: život
0
před 5329 dny
|
0 Nominace Nahlásit |
Jo,taky slavíme a jíme a jíme a jíme,pijeme a pijeme.
To Jahodo hezká oslava Velikonoc.
0
před 5329 dny
|
0 Nominace Nahlásit |
Velikonoce slavíme po svém.Využíváme toho ,že můžeme být pohromadě a pokud počasí dovolí,děláme pěší tůry.Na velikonoční pondělí se z výletu stavujeme k manželovým rodičům a syn s manželem babičku vyšlehají.Já svůj díl dostanu od dědy.
0
před 5329 dny
|
0 Nominace Nahlásit |
Mě velikonoce nic moc neříkají. Nikdo už k nám nechodí jenom rodina. Spíš jsem ráda že mám den volna. Ale jinak bratr s tátou chodí. Vajíčka taky obarvujem ale jen pár a beránka nepečeme protože ho neumím.
0
před 5327 dny
|
0 Nominace Nahlásit |
To se ví, že oslavujeme, beránek, vejce pomlázka a malí děti, kteří chtějí koledovat..:)
0
před 5327 dny
|
0 Nominace Nahlásit |
Navíc jsem starší pán a lítání s košíkem už pro mě není.Mile mne překvapilo,že jste mi poděkoval.To se mi stalo poprvé,že mi někdo poděkoval a nemusel.Hezký zbytek velikonoc Vám přeje Michal.sumnan@seznam.cz
annas | 5913 | |
Drap | 4602 | |
led | 2997 | |
Kepler | 2836 | |
marci1 | 2238 | |
zjentek | 1643 | |
ivzez | 1445 | |
quentos | 1420 | |
aliendrone | 1413 | |
elkon | 1296 |
Divadlo |
Etiketa |