Měla prý něco mumlat. V orginále šlo o slovo „redrum“ – anagram
od slova „murder“, tedy „vražda“. Zajímalo by mě, jak si s tímto
oříškem překladatel poradil – co postava mumlá v české verzi tohoto
horou. Dík
Doplňuji:
*tohoto hororu … vypadlo mi písmeno
ohodnoťte nejlepší odpověď symbolem palce
Zajímavá 6Pro koho je otázka zajímavá? annas, iceT, anonym, huxa, Damiana, marci1 před 4241 dny |
Sledovat
Nahlásit
|
Film odvysílala nejprve Prima pod názvem „Osvícení" s titulky od společnosti Gelula & Co., Inc. a letos Nova jako „Záření" s titulky od SDI Media Group (viz http://uloz.to/xNP28Kk/zareni-the-shining-1980-ceske-titulky-sdi-media-group-mpg ). Zatímco Prima použila kopii ve formátu 4:3, Nova nasadila jinou ve formátu 16:9. Nejsem si jistý, je to už dlouho, ale myslím, že nahrávku z Primy jsem už jednou na uloz.to nahrál, ale smazali ji. Naštěstí jsem si ji tehdy nechal a po repríze na Nově jsem si na ni vzpomněl a našel ji. Je bohužel jen v nízkém rozlišení, ale i tak je zajímavé mít zde dvě verze titulků (s dvěma různými názvy) k jednomu snímku. A tak se tedy po předabovávání setkáváme i s přetitulkováváním. Divím se, že Nově stálo za to kupovat jiné titulky, překlady se liší jen v drobnostech, pomineme-li rozdílné tituly (informace k nim se žádné nedočteme, na konci filmu je v obou případech uveden jen jejich výrobce). Abych však nezamluvil ten dabing, překvapuje mě, že ani jedna z televizí si jej k tomuto snímku nevyrobila. Jindy mají odvahy (či lépe arogance) dost a jeden film tak má dva, tři, čtyři české dabingy, a v tomto případě se do toho najednou nikomu nechce?
Bohužel zatím jsem tento film neviděla.
Zdroj: http://www.uloz.to/xcX16wS/osviceni-the-shining-1980-ceske-titulky-spolecnosti-gelula-co-inc-mpg
0 Nominace Nahlásit |
Já jsem teda film viděla otitulkovaný a v titulkách to to bylo pozpátku
v češtině a v knížce taky. Byl to rádoby imaginární kamarád hlavní
postavy, ale že by byl na vozíčku, to si nepamatuju.
Doplňuji:
Teď začínám mít pocit, že jsem viděla jiné zpracování, než jaké
myslíš.
Tak nic.
Upravil/a: Lucijej
0 Nominace Nahlásit |
U otázky nebylo diskutováno.
Nový příspěvek