Přísloví: „Hloupý“ kdo dává, hloupější kdo nebere- je spíše pro ty, kteří odmítají si vzít od člověka nabízený dar. Když už vám dárce něco dává, tak je rozumné se daru nebránit a přijmout jej. 🙂
0 Nominace Nahlásit |
Samozřejmě, že v přísoví je veká nadsázka. Osobně myslí že i dnes by jsme se měli učit jak dávat a na druhéstaně i přijímat dárky a různé drobnosti. Nejlepší je, když mohu někomu něco dát a přitom máme radost oba. Cena v takovém případě pozbývá významu. I bezcená věc může udělat někoho šťastným a vykouzlit mu úsměv na tváři. Špatný příklad se mi těžce hledá. Snad prezidentUkrajiny, slyšíme jen dávejte, dávejte, ode mne nic nedostanete. A už pomalu začněte šetřit na obnovu mé země.
Upravil/a: Drap
3Kdo udělil odpovědi palec? Odpovědi.cz, pusinka50, Ametyst
před 863 dny
|
0 Nominace Nahlásit |
Jak komu. Člověk by měl myslet hlavně na své nejbližší a podle mě je hloupé něco dát úplně cizím lidem. Rodina má přednost. A blbost je rozhazovat peníze a dávat druhým zbytečnosti, které nepotěší.
0 Nominace Nahlásit |
Ten, kdo dává, ten i dostává. Kdo nedává, ten ani nedostává a je hloupý. Takže přísloví je překopané naopak.
0 Nominace Nahlásit |
Pomalu, hodně pomalu:
Tak si to nějak přeberte sami, jestli „ten, kdo dává, je hloupý“, nebo není. Nemusí být, ale velmi často je.
0 Nominace Nahlásit |
Ten, kdo dává, je „chytrý“ i když to netuší a dává nezištně.
Protože kdo dává, také dostává. Je tedy i „umění“ přijímat/brát.
Proč bránit někomu v tom, aby byl též obdarováván ;D
viz. marci1
0 Nominace Nahlásit |
Rozbor toho, jak se pozná houpý, je v odkazu. O dávání jsem tam nic nenašel. Osobně si myslím, že obdarovávání může dávat větší radost obdarovávatelovi, než obdarovanému, u kterého při darování vznikají rozpaky a pocity zadluženosti.
Zdroj: https://g.cz/6-indicii-podle-kterych-poznate-ze-jste-hloupi/
0 Nominace Nahlásit |
Ne, hloupí jsou ti, již zneužijí upřímného daru (pomocné ruky, chceš-li), anebo si ho krutě neváží. Zejména pak daru darovaného upřímně/od srdce/s láskou. A tací nejsou jen hloupí. Expresivně jsou to svině.
Df, to mně teda prosraď, jak nedostatek souvisí s hloupostí. (IMHO může být sobec třeba i chytrý, ale nic nemění, že bude sobec.)
0 Nominace Nahlásit |
U otázky nebylo diskutováno.
Nový příspěvekannas | 5913 | |
Drap | 4602 | |
led | 2997 | |
Kepler | 2836 | |
marci1 | 2238 | |
zjentek | 1643 | |
ivzez | 1445 | |
quentos | 1420 | |
aliendrone | 1413 | |
elkon | 1296 |