V tom, že dříve shnijí.
Jestli je „opodstatněna rozdílnost ceny“ si posuď sám, jsou to Tvoje peníze, a proto je jen a pouze Tvou věcí, za co a komu je budeš ochoten vydat.
Ne, tak podívej: třeba kůra citrusových plodů je chemicky ošetřena, výjimkou jsou limety, a podle platné legislativy to musí být na tom balení, a v případě volného prodeje, někde uvedeno, jakož i tam musí být uvedeno, čím je ta kůra citrusů ošetřena.
Jsou to pěkné sračky, takže, pokud třeba pečeš Buchteln, do jejichž těsta přijde nastrouhat citrónová kůra, tak opravdu je rozumné si, za tím oučelem, koupit BIO citrón. Musíš ale počítat s tím, že ten citrón musíš zpracovat v den koupě, nebo nejpozději den poté, jinak začne klidně hnít, nebo plesnivět. Jinak jsou to, veskrze, vyhozené prachy.
Byla na krámě mrkev v akci, pěkná mrkev, žádné koňské klády, dřevnaté, krmné, jak to občas přijde. Ne, pěkná, červená mrkev (mrkev nemusí být červená a červená je někdy od 20. století, třeba i meloun za renaissance vypadal úplně jinak!), bez hniloby, nepokopaná, správné délky, tehdy za „pět padesát“. Naproti tomu BIO mrkev, ve vaničce, měla černé konce už když došla. Beztak přišla BIO baba, v šedém gumáku, s šedou pokožkou a vlasy a koupila tu BIO mrkev, drahou, za to hnusnou.
BIO zelenina je pro BIO lidi. Jsou to stejní lidé, jako my, ale lepší!
Upravil/a: Filip84
0 Nominace Nahlásit |
Pokud je opravdu „poctivá“ BIO (Pěstovaná po staru, není chemicky
ošetřená a uskladňovaná bez chemie. ) Přírodně a zdravě hnojená.
Žádná umělá hnojiva a pesticidy.
Produkty BIO jsou lokálně pěstované v ČR, v různých oblastech a tedy
někdy i do několika kilometrů od bydlIště zákazníka/místa zakoupení.
Pěstované množství je omezené (malé „plantáže“).
Bohužel brzy podléhá zkáze (hlavně, když pro vyšší cenu „leží“
v regálech supermarketů.
BIO brambora, jablko, mrkev, může být „provrtaná“ (černé
tečky).
Bledá, vodnatá brambora (bez chuti), vypěstovaná v Africe, bývá
černá/šedá uvnitř. Kořenová BIO zelenina bývá drobnější, může být
pokřivená.
⇒ VZHLED
Sněhurku zlá macecha chtěla otrávit jablkem.
Bylo krásné, červené, velké a lesklé, jen se zakousnout, ale ve
skutečnosti bylo plné jedu. Vzpomeňte si na to, až budete příště
nakupovat ovoce v supermarketu. Ta jablka, která vypadají naoko nejlépe,
často bývají právě těmi nejvíce chemicky ošetřenými, aby vydržela co
nejdéle a krásně se leskla“
říprava a plánován, plevel, škůdcií:
https://www.ceskestavby.cz/clanky/co-je-to-bio-zelenina-24603.html
CENA
Od bio stravy odrazuje, je cena. Ta je totiž zpravidla vyšší než
u běžných potravin.
Je to proto, že při nákupu bioproduktů neplatíte pouze za produkt, ale za
celý udržitelný systém, který za ním stojí.
Vypěstovat ovoce i zeleninu ekologicky TRVÁ DÉLE a vyžaduje to více
práce. Dělá se to zkrátka postaru BEZ ZLEPŠOVÁKŮ MODERNÍ DOBY,
finálních produktů je méně, a to se promítá v jejich ceně.
Lidská PRÁCE, s omezením techniky při SKLIZNI JE i V ČR DRAŽŠÍ, než levná, dětská práce mladých Afričanů, Asiatů atd. atp.
„Velká většina produktů na trhu nepřekračuje zákonem stanovené limity. Jenže tyto limity byly stanoveny a považují se za bezpečné jen pro každou látku zvlášť. ODBORNÍCI však stále více MLUVÍ o nebezpečí KOKTEJLŮ pesticidů, kdy jich je v jedné potravině pět i více a celkově několik desítek v potravinách, které denně sníme.“
Upravil/a: da ny
0
před 600 dny
|
0 Nominace Nahlásit |
Pěstoval jsem na 2,5 hektarech biozeleninu a trochu ovoce. Asi 50 –70
druhů). K té ceně: než jsem např. vyplel 1 řádek, tak na sousedním
poli měl postříkaných herbicidy nejmíň 5 hektarů. Takže výkon nejmíň
200 krát větší. Obdobný problém byl se škůdci a chorobami. Přitom bio
se prodává maximálně za dvojnásobnou cenu, někdy ani to ne.
A k těm rozdílům: polní zvěř to poznala úplně bezpečně, všechna se
stahovala k nám. Třeba mé melouny se s kupovanými vůbec nedaly
srovnávat. Na tak dobré jsem v obchodu ještě nenarazil. Většinou je
u bio i podstatně lepší skladovatelnost. Vem si třeba mrkev. Nejhorší je
si koupit v igelitu, do týdně ti zčerná. O něco dýl vydrží, kterou si
navážíš z bedýnky. Ale když jsem si koupil bio třebas i v igelitu, tak
ani po měsíci jsem s ni nikdy neměl problém. Částečně je to kažení
dané tím, že konvenční zelenina a ovoce bývají trochu přehnojené.
Přesto jsem od toho nakonec odešel. Jednak z osobních důvodů a jednak se
mi nelíbilo, že kvůli menšímu zájmu zákazníků jsem musel zeleninu vozit
dál, což zpochybňovalo celkový ekologický přínos. U bio ovoce, kde je
zase největší problém s chorobami a škůdci, se to celkem úspěšně
řešit důslednými biologickými opatřeními a výběrem rezistentních
odrůd. Přesto se asi tu a tam s nějakým červíkem musí počítat.
Upravil/a: EKSOT123
0
před 600 dny
|
0 Nominace Nahlásit |
This is due to the fact that when you purchase organic, you are funding not only the product itself but the whole eco-friendly production process. It seemed like something you'd want to bite into—bright red, large, and shiny—but it was really poisonous. Keep this in mind the next time you go grocery shopping for fruit. The most attractive apples are often those that have been chemically treated to ensure their lengthy shelf life and brilliant appearance.