Musíš ulovit hodně ryb, abys měl zajímavé množství kaviáru.
„Kromě nejcennějšího, tzv. pravého kaviáru nebo černého kaviáru,
vyráběného z jeseterovitých ryb, nejlépe z tzv. vyzy velké, existují
i rozličné náhražky vyráběné z ostatních druhů ryb. Nejkvalitnější
nepravý kaviár, tzv. červený kaviár, je z lososovitých ryb. Cena kaviáru
záleží na druhu ryby a na množství použité soli a konzervantů.“
(wiki)
Viděl jsem dokument jak Rusové na Sibiři drancovaly řeky a lovili lososy po
metrácích. Z nich vyndali jen ty jikry a zbytek nechali na břehu. Medvědi
byli kompletně přežraní.
4Kdo udělil odpovědi palec? RyuzakiKate, marci1, da ny, bliz
před 1273 dny
|
0 Nominace Nahlásit |
Protože člověk jeseterovité zástupce ryb spolehlivě hubil.
V dřívějších dobách se konzumoval asi jako když dneska přijdeš na akci
a na stole jsou ve skleničce slané tyčinky. Dnes už to je záležitost
zpravidla pro vyšší třídu. Jak jistě víš, jsou to jikry, ze kterých by
jinak mohly být další ryby.
Tady je o tom pěkné video (v angličtině): https://youtu.be/5_O5bT3hfkQ
0 Nominace Nahlásit |
Jen dodám. Ten ruský (nejlepší, nejžádanější), je ze zřejmých důvodů nyní méně dostupný, vzácný. Poptávka převyšuje možnosti dané dostupností vhodných druhů ryb (jejich jiker).
Upravil/a: da ny
0 Nominace Nahlásit |
Jen dodám, že nejvzácnějším kaviárem je kaviár bílý (někdy označován jako kaviár zlatý). Jeho cena může být až 1 700 000 Kč za kilogram. Jedná se o nejdražší potravinu na světě:
„Nejdražší potravinou světa je bílý kaviár z jeseterů-albínů – kilogram stojí na světovém trhu až 1 700 000 Kč. Dráž už to v oblasti potravin nejde. Jeseteři albíni jsou přitom extrémně vzácní. Chybí jim gen potřebný k produkci melaninu, to je příčina jejich bílého zbarvení. Chovat je ve velkém je v podstatě nemožné – je to otázka náhody. Jeden jeseter-albín má zhruba 300 gramů kaviáru.“
0 Nominace Nahlásit |
Drap | 1703 | |
annas | 1347 | |
Kepler | 1091 | |
hanulka11 | 984 | |
marci1 | 916 | |
iceT | 628 | |
da ny | 606 | |
zjentek | 573 | |
quentos | 538 | |
briketka10 | 493 |
Vaření a recepty |
Restaurace |
Nápoje |
Vegetariáni |
Ostatní jídlo a vaření |