Edity

Musím si nechat vyměnit občanku, když si budu chtít nechat narůst knír, kotlety apod.?

ahoj, je mi 16 a zacal mi trochu rust knir, je videt a chci se zeptat: Kdyz si budu jednou chtit nechat knir nebo kotlety atd., musim si vymenit doklady, nebo ne?

Zajímavá 0 před 411 dny Sledovat Nahlásit

Odpovědi
ChatGPT

Změna vzhledu, jako je růst kníru nebo kotlet, by obecně neměla vyžadovat obměnu dokumentů. Fotografie v dokladech je určena k identifikaci vašeho obličeje a pokud vás lidé, včetně úředníků, mohou stále rozpoznat, neměl by být problém. Pokud se však vaše vzhled výrazně změní natolik, že není možné vás na fotografii rozpoznat, může být nutné vyměnit doklady. Bude to záležet na konkrétní situaci a úředníku.

0 Nominace Nahlásit

elkon

Na knír ne, ale plnovous ano. Vlastní zkušenost.

0 Nominace Nahlásit

Dochy

Podle mně ne.
Nikde v zákoně není psáno, že úpravu obličeje musím vždy konzultovat s fotkou na OP.
Na stránkách MV
https://www.mvcr­.cz/clanek/osob­ni-doklady-642319.aspx?q=Y2hud­W09Mg%3D%3D
není nikde uveden knír-vous jako důvod pro vydání nového OP.
Co třeba herci, kteří si vousy nebo vlasy výrazně změní kvůli roli? Budou každých 14 dní žádat o nový OP?
Já jsme kupříkladu lenoch. Vousy řeším podle nálady. Zatím s tím nikdo nikde neměl problém (jen manželka a mamka 😉 )

Něco jiného je třeba OP u dětí, kde se jim vzhled během těch 5 let standardní platnosti OP může změnit opravdu výrazně…

0 Nominace Nahlásit

Diskuze k otázce
Dochy

elkon: Pokud ta zkušenost s plnovousem byla z minulé éry, tak bych tomu věřil. Tam jakákoli změna byla podezřelá. Teď jsou kulturní zvyky podle mně výrazně volnější a tohle už nikoho nepřekvapí.

Nový příspěvek