chci se zeptat koho notář informuje o zahájení řízení ohledně pozůstalosti, je možné, že po smrti matky jsem vůbec nebyla informována, že probíhá vyřizování pozůstalosti ?? byla prý u toho jen má mladší sestra…
ohodnoťte nejlepší odpověď symbolem palce
Zajímavá 1Pro koho je otázka zajímavá? chucky před 5347 dny |
Sledovat
Nahlásit
|
Při vyřizování pozůstalosti je nutno vyčkat výzvy notáře. Je nutno
předložit:
•fakturu pohřební služby (originál)
•úmrtní list zesnulé/zesnulého
•veškeré účty od pohřbu (poplatky za kostel, výkop hrobu,pohoštění,
hudba…)
K projednání dědictví je příslušný okresní (v Praze obvodní) soud podle místa posledního pobytu zesnulého. Doporučuji požádat na příslušném soudě o nahlédnutí do spisu o dědickém řízení. Ze spisu můžete zjistit, co se ohledně vyřizování pozůstalosti již odehrálo, zejména se tedy dozvíte, jakého notáře soud pověřil řízením o dědictví.
0
před 5347 dny
|
0 Nominace Nahlásit |
Záleží také, kolik bylo v daném období úmrtí. Může se totiž stát, že stále na váš případ ještě nepřišla řada. A přebíráte si poštu?
0
před 5347 dny
|
0 Nominace Nahlásit |
Popudem pro zahájení řízení je úmrtní list vystavený matrikou a zaslaný věcně a místně příslušnému soudu.
Soud pověří notáře, aby jako soudní komisař vedl řízení o dědictví.
Jakmile soudní komisař obdrží od soudu spis, je povinen neprodleně provést šetření v Centrální evidenci závětí vedené Notářskou komorou České republiky, v níž zjistí, zda zůstavitel zanechal závěť, listinu o vydědění či listinu o ustanovení správce dědictví.
Notář poté obesílá VŠECHNY známé dědice.
Pokud dědictví přijal nepravý dědic aniž by poukázal na svoji nepříslušnost, skutečný oprávněný dědic může svůj nárok uplatnit u soudu žalobou na vydání dědictví. Tuto žalobu musí podat oprávněný dědic do 3 let po skončení dědického řízení.
0
před 5346 dny
|
0 Nominace Nahlásit |
Jako dcera jste neopomenutelný dědic, tzn. že máte právo na stejnou cást majetku po pozůstalé jako vase sestra – takze by se Vám notár urcitě ozvat mel. Pokud teda jste měli dobrý vztah a matka vás nevydědila, coz nepredpokládám. Chce to cas, mejte se a dejte treba vedet, jak jste dopadla.
0
před 5344 dny
|
0 Nominace Nahlásit |
Po dědovi jsem dostala byt v dědickém řízení v Plzni. Děda si tahal do bytu spoustu věcí včetně naprosto bezcenného odpadu. Potřebovala jsem to vyklidit, abych mohla začít s rekonstrukcí bytu, protože tam chceme jít s rodinou bydlet. Byt je prostorný a na dobré adrese. Na vyklizení jsem zajistila firmu, která se v Plzni a okolí specializuje na vyklízení bytů https://vyklizeniplzencz.cz/ s ekologickou likvidací věcí