Dobrý den, vytápím být 3+1 (asi 60m čtverečných), puštěné mám pouze dva radiátory a snažím se topim pokud možno, co nejméně, až když je opravdu zima. Spotřebu mám zatím za listopad nějak 90 kubíků plynu, což mi přijde dost na to, že je listopad a topím dost málo. Hlavně při ceně 14,50 Kč za kubík… Má někdo podobnou zkušenost nebo něco pro srovnání v bytě s podobnou výměrou a plynovým kotlem? Případně nějaké rady, jak to zredukovat, jestli zkusit nějakou jinou produktovou řadu od ČEZ (momentálně mám plynfix24 a cena vychází na 14,45, ale měsíční pronájmy dělají dohromady asi 300 Kč měsíčně, což není zrovna optimální asi?). Kotel má spotřebu napsanou 2,45/hod, jak jste na tom vy? Díky za názory a odpovědi – možná je taková spotřeba přes zimu normální, přeci jen, je to moje první zima v bytě, kdy to sleduji a snažím se ty náklady na služby snížit, takže možná je toto optimální, ale jak to tak vidím, tak přes ty měsíce kruté zimy protopím tak 3000 Kč měsíčně a to se mi moc nelíbí. Už jsem dostal radu namontovat termostatovou klapku na přerušovač tahu u kotle, aby se mi v přestávkách kotel moc neochladit, ale nevím, jak na to – myslíte, že je to dobrý nápad? Pokud by to pomohlo, tak najdu nějakou firmu, která mi to nainstaluje ;)
ohodnoťte nejlepší odpověď symbolem palce
Zajímavá 2Pro koho je otázka zajímavá? johana 56, marci1 před 3634 dny |
Sledovat
Nahlásit
|
Odpoveď byla označena jako užitečná
Mám vyzkoušené a změřené.
Já osobně teplotu nenechávám klesnout pod 19oC ani když nejsme doma.
Komfortní teplotu nastavuji podle nálady mezi 22 – 22,5 oC.
Vytápím rodinný domek cca 110 obytné plochy, včetně příslušenství +
část technického přízemí. 11 radiátorů ale různého výkonu. Kotel má
příkon 25 KW a je 16 let starý !!!
Vodu plynem neohřívám. Vychází mě lépe ohřev elektrikou na nízkou sazbu
a vycházel vždy.
Velkou úsporu jsem zaznamenal při výměně oken za plastová a to jsem již
tenkrát měl instalovány okna s izolačními dvojskly, ale dřevené a
netěsnily.
Na spotřebu má velký vliv počasí.
Uvádím jednu tabulku s mojí měsíční spotřebou od roku 2008 a druhou tabulku, která ukazuje snížení spotřeby po instalaci plastových oken.
Domek je stavěn v roce 1980–82 tedy žádné nízkoenergetické provedení. Zdi 30 cm z porobetonu. V podlaze je použit experlit, v té době obrovská vymoženost.
http://www.ulozisko.sk/obrazky/710354/Plyn.jpg
Doplňuji:
Takže bych řekl, že máš spotřebu přiměřenou tvému bytu.
Upravil/a: mosoj
3Kdo udělil odpovědi palec? johana 56, marci1, Jirka Lexa
před 3634 dny
|
1 NominaceKdo udělil odpovědi nominaci?Jirka Lexa Nahlásit |
Máme 2 izbový byt, 60 m2, jeden závesný kotol s boilerom, 4 radiátory. Inštalovaný toto leto, takže 1. sezóna a tiež sledujeme ako to funguje, najmä koľko spotrebuje. Týždenný termostat je nastavený tak, že 6.- 21.h. = 22 °C, 21. – 6.h = 17 °C. okrem toho boiler zapnutý nepretržite. Výstupná teplota je 50 °C. Zaznamenali sme spotrebu 9 m3 / 24.h. I keď ešte tento november ešte u nás nemrzlo, teplota vonku 3 – 10 °C. Ešte uvidíme ako to bude keď prídu mrazy.
0
před 3634 dny
|
0 Nominace Nahlásit |
3000 měsíčně ?
Já platil za 80m2 cca 2500 měsíčně.
Vyměnil jsem postupně okna za plastový, kotel a radiátory.
V současné době jsem na polovině.
A to na plynu ještě vařím.
Jeden má spotřebu 90 kubíků, druhý jen 9 kubíků.
Domnívám se, že 90 kubíků je mnoho, popřípadě špatně opsán stav.
Fotíte si plynoměr?