Nevíte, z čeho se vyráběly: rahat, husí hovínka, arabesky
(pasián)?
Znáte i jiné starší pochutiny?
ohodnoťte nejlepší odpověď symbolem palce
Zajímavá 7Pro koho je otázka zajímavá? vagra, Terryle, chudst, tom004, barnajka, dědapetr, anonym před 4956 dny |
Sledovat
Nahlásit
|
Neni to sladkost , ale nazyvala to : Lokse . Bramborove placky opekane na
kamnech – ne na panvi. Nezapomenu na ne nikdy. Zkousela mi je udelat teta ,
ale na panvi a to uz neni ono.
Pak jsem vzdy v sobotu po kine chodila k babi a na tech kamnech postupne
otacela jablickem … delalo to takove hnede fleky , krupave … beee – babi
, vrat se !! ;-( -iv-
0 Nominace Nahlásit |
Cukrkandl,špalek,Kokosky na jedlém papíře,mejdlíčka,turecký med,atlasky,lesněnky,mandle v kakau,lipo,šumák kolečka a další si už nemohu spomenout
0 Nominace Nahlásit |
Nejraději vzpomínám na sněhové něco.Už nevím jak se tomu tenkrát říkalo.Našlehaný bílek s cukrem,špetkou soli,moukou.na pekáči se tvořili cukrářským sáčkem takové špičky,na chvíli do trouby.Bylo to skvělé,a na jazyku se ta dobrota sama rozpouštěla.Potom ještě babička dělala dobrotu cukrkandl,ale jak,to už nevím.
0 Nominace Nahlásit |
Z ceho se vyrabi:
RAHAT
Rahat jsou cukrovinky vyrobené ze škrobového želé. Vyrábějí se různých
tvarů a jsou obaleny ve směsi ze škrobu a práškového cukru.
ARABESKY
Ušleháme z bílků tuhý sníh, do kterého postupně přidáváme cukr,
šlehačku (nevyšlehanou), mandlové aroma i mouku. Vypracujeme středně
husté těsto, ze kterého na vymaštěný plech stříkáme libovolné tvary
(arabesky). Arabesky pečeme ve středně vyhřáté troubě do světle
žlutého zabarvení.
HUSI HOVINKA
Tuk rozpustíme, přidáme ostatní přísady a zpracujeme v těsto. Můžeme
přidat i hrst kokosu. Lžičkou nabíráme menší množství těsta a
děláme malé válečky (= „hovínka“),která obalujeme v kokosu.
A jinak – co treba obycejne brambory v popelu? – nejsou to sice pamlsky nasich babicek, ale spis asi pamlsky nasich tatinku a dedecku, kdyz byli mali :)
Nebo babicka delala naprosto dokonale domaci venecky a trubicky. Obecne – spousta toho, co se dneska prodava v supermarketech, jsou pamlsky nasich babicek – ale od babicky, prave domaci, ty byly vzdycky nejlepsi :)
0 Nominace Nahlásit |
Nevím, nakolik je to přímo „náš“ rodinný recept, ale vím, že
v mamčině rodině se dědí už dlouho z generace na generaci: mrkvové
koláče. Těsto je stejné jako na kynuté koláče s tvarohem – jen se
dává náplň z dušené mrkve se skořicí. Normálně na sladký moc nejsem,
ale této mňamce odolám málokdy – i přes všechny svoje zákazy vždycky
aspoň jeden kousek sblajznu :) Babička taky dělávala tzv. boží
milosti – ve většině receptů na netu se do těsta dává rum nebo víno,
u nás dáváme pivo.
Pak si vzpomínám na mamčino vyprávění, že ona jako malá milovala pendrek
a kačení mýdlo. Často na to s nostalgií vzpomíná a prochází regály
v obchodech, jestli se náhodou nekoná velký comeback…ale po kačením
mýdle jakoby se slehla zem. :)
A ještě jedna „lahůdka“ – není to ani tak pochutina a ani se to nevaří/nepeče/nesmaží, ale mamka na tom ujíždí dodneška: rohlík (chleba) namazaný sádlem a posypaný krystalovým cukrem :))
0 Nominace Nahlásit |
Opravdu si nepamatuji co mlsala má babička, ale já jsem „ujížděl“
např. na Mejdlíčku,Tureckém medu nebo Cukrkandlu.
Rahat byla rýže nebo rýžový škrob,
Husí hovínka se připravovaly z drobků pečiva s pepřem,
Arabesky byly vyrobeny z bílků, cukru a mouky.
Pokud jsme měli chuť na sladké, dostali jsme chléb s cukrem pokapaný
vodou, nebo mlékem.
Hodně se smažily kreple/koblihy /obvykle bez náplně.
Tome004-pravděpodobně šlo o „pusinky.“
0 Nominace Nahlásit |
U otázky nebylo diskutováno.
Nový příspěvek