Avatar uživatele
annas

Vzpomenete si na pamlsky našich babiček?

Nevíte, z čeho se vyráběly: rahat, husí hovínka, arabesky (pasián)?
Znáte i jiné starší pochutiny?

Uzamčená otázka

ohodnoťte nejlepší odpověď symbolem palce

Zajímavá 7Pro koho je otázka zajímavá? vagra, Terryle, chudst, tom004, barnajka, dědapetr, anonym před 4956 dny Sledovat Nahlásit



Nejlepší odpověď
Avatar uživatele
anonym

Neni to sladkost , ale nazyvala to : Lokse . Bramborove placky opekane na kamnech – ne na panvi. Nezapomenu na ne nikdy. Zkousela mi je udelat teta , ale na panvi a to uz neni ono.
Pak jsem vzdy v sobotu po kine chodila k babi a na tech kamnech postupne otacela jablickem … delalo to takove hnede fleky , krupave … beee – babi , vrat se !! ;-( -iv-

0 Nominace Nahlásit

Další odpovědi
Avatar uživatele
dědapetr

Cukrkandl,špa­lek,Kokosky na jedlém papíře,mejdlíč­ka,turecký med,atlasky,les­něnky,mandle v kakau,lipo,šumák kolečka a další si už nemohu spomenout

0 Nominace Nahlásit


Avatar uživatele
tom004

Nejraději vzpomínám na sněhové něco.Už nevím jak se tomu tenkrát říkalo.Našlehaný bílek s cukrem,špetkou soli,moukou.na pekáči se tvořili cukrářským sáčkem takové špičky,na chvíli do trouby.Bylo to skvělé,a na jazyku se ta dobrota sama rozpouštěla.Potom ještě babička dělala dobrotu cukrkandl,ale jak,to už nevím.

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
chudst

  • iv-: joj, ty jsou vynikajici, na chate je obcas delame s povidly, konecne jsem donutil mamku, aby me to naucila delat :) (A mas pravdu, doma na panvicce nejsou takove, jako na kamnech na chate.)

Z ceho se vyrabi:
RAHAT
Rahat jsou cukrovinky vyrobené ze škrobového želé. Vyrábějí se různých tvarů a jsou obaleny ve směsi ze škrobu a práškového cukru.

ARABESKY
Ušleháme z bílků tuhý sníh, do kterého postupně přidáváme cukr, šlehačku (nevyšlehanou), mandlové aroma i mouku. Vypracujeme středně husté těsto, ze kterého na vymaštěný plech stříkáme libovolné tvary (arabesky). Arabesky pečeme ve středně vyhřáté troubě do světle žlutého zabarvení.

HUSI HOVINKA
Tuk rozpustíme, přidáme ostatní přísady a zpracujeme v těsto. Můžeme přidat i hrst kokosu. Lžičkou nabíráme menší množství těsta a děláme malé válečky (= „hovínka“),která obalujeme v kokosu.

A jinak – co treba obycejne brambory v popelu? – nejsou to sice pamlsky nasich babicek, ale spis asi pamlsky nasich tatinku a dedecku, kdyz byli mali :)

Nebo babicka delala naprosto dokonale domaci venecky a trubicky. Obecne – spousta toho, co se dneska prodava v supermarketech, jsou pamlsky nasich babicek – ale od babicky, prave domaci, ty byly vzdycky nejlepsi :)

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
barnajka

Nevím, nakolik je to přímo „náš“ rodinný recept, ale vím, že v mamčině rodině se dědí už dlouho z generace na generaci: mrkvové koláče. Těsto je stejné jako na kynuté koláče s tvarohem – jen se dává náplň z dušené mrkve se skořicí. Normálně na sladký moc nejsem, ale této mňamce odolám málokdy – i přes všechny svoje zákazy vždycky aspoň jeden kousek sblajznu :) Babička taky dělávala tzv. boží milosti – ve většině receptů na netu se do těsta dává rum nebo víno, u nás dáváme pivo.
Pak si vzpomínám na mamčino vyprávění, že ona jako malá milovala pendrek a kačení mýdlo. Často na to s nostalgií vzpomíná a prochází regály v obchodech, jestli se náhodou nekoná velký comeback…ale po kačením mýdle jakoby se slehla zem. :)

A ještě jedna „lahůdka“ – není to ani tak pochutina a ani se to nevaří/nepeče/nes­maží, ale mamka na tom ujíždí dodneška: rohlík (chleba) namazaný sádlem a posypaný krystalovým cukrem :))

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
vagra

Opravdu si nepamatuji co mlsala má babička, ale já jsem „ujížděl“ např. na Mejdlíčku,Tureckém medu nebo Cukrkandlu.
Rahat byla rýže nebo rýžový škrob,
Husí hovínka se připravovaly z drobků pečiva s pepřem,
Arabesky byly vyrobeny z bílků, cukru a mouky.
Pokud jsme měli chuť na sladké, dostali jsme chléb s cukrem pokapaný vodou, nebo mlékem.
Hodně se smažily kreple/koblihy /obvykle bez náplně.
Tome004-pravděpodobně šlo o „pusinky.“

0 Nominace Nahlásit


Diskuze k otázce

U otázky nebylo diskutováno.

Nový příspěvek